EU:n tukema Libyan rannikkovartiosto syytösten kohteena: päästää maksusta veneitä Eurooppaan, ryöstää siirtolaisia

Euroopan komissio rahoittaa parhaillaan Libyan kolmea uutta, huippunopeaa partiovenettä. Ne ovat osa 15 miljoonan euron avustuspakettia.
Afrikka 8.7.2021 16:07
Saksalaisen pelastusjärjestön Sea-Watchin kuva on järjestön työtekijöiden mukaan tilanteesta, jossa Libyan rannikkovartioston veneestä ammuttiin pakolaisia kuljettanutta puuvenettä Välimerellä 30. kesäkuuta 2021.
Saksalaisen pelastusjärjestön Sea-Watchin kuva on järjestön työtekijöiden mukaan tilanteesta, jossa Libyan rannikkovartioston veneestä ammuttiin pakolaisia kuljettanutta puuvenettä Välimerellä 30. kesäkuuta 2021. © Kai von Kotze / Sea-Watch / AFP / Lehtikuva

Libyan rannikkovartioston väitetään tekevän tiivistä yhteistyötä ihmissalakuljettajien kanssa samaan aikaan, kun se saa miljoona-apua Euroopan unionilta. Apu on tarkoitettu rannikkovartioston henkilöstön koulutukseen ja kalustohankintoihin.

Asiasta kertoi EUobserver-verkkojulkaisulle libyalainen poliisiupseeri, joka antoi haastattelun nimettömänä.

Paljastusten mukaan salakuljettajat maksavat rannikkovartiostolle siitä, että se päästää osan siirtolaisten veneistä lähtemään matkalle Eurooppaan. Osa salakuljettajista maksaa paremmin kuin toiset, ja tämä vaikuttaa suoraan siihen, ketkä pääsevät läpi.

Tämä selittää myös sitä, että tietyt kansallisuudet pääsevät muita useammin jatkamaan matkaa. Esimerkiksi bangladeshilaisia kuljettavista veneistä Libyan rannikkovartiosto ottaa kiinni  vain noin 19 prosenttia, kun sudanilaisten osalta vastaava luku on yli 70 prosenttia.