Afganistanin vaalirauha taataan suurhyökkäyksellä

Ulkomaat 11.7.2009 07:00

Suomi lähetti tällä viikolla rauhanturvaajien lisäjoukkoja Afganistaniin tukemaan paikallisia viranomaisia ensi kuun presidentinvaalien turvatoimissa. Yhdysvallat taas tekee suurhyökkäyksen turvatakseen vaalirauhan.

Sotilaita AfganistanissaAfganistanin vuoristot tekevät operaatio Miekaniskun vaikeaksi. Kuva Bela Szandelszky / AP / Lehtikuva

Presidentti Barack Obaman uusi Afganistan-strategia muuttaa sodan yhä selvemmin kissa ja hiiri -mittelöksi. Samaan aikaan kun Yhdysvaltain käynnistämä suurhyökkäys talebaneja vastaan Helmandin maakunnassa etenee, iskut Naton johtamia Isaf-joukkoja kohtaan kiihtyvät muualla.

Neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa levottomuudet estivät äänestämisen Helmandissa. Operaatio Miekaniskulla on määrä varmistaa, ettei nöyryytys toistu ensi kuun presidentinvaaleissa.

Yhdysvaltojen on kuitenkin yhä vaikeampi osoittaa, että asiat Afganistanissa menevät oikeaan suuntaan. Kahdeksan vuotta taleban-hallinnon kukistamisen jälkeen Afganistan tuottaa yhä 90 prosenttia maailman oopiumista, suuren osan siitä Helmandissa.
Obaman hallinto ei edeltäjänsä lailla aseta tavoitteekseen demokratian vakiinnuttamista. Se määrittelee voittaneensa sodan, kun islamilaiset ääriliikkeet eivät enää uhkaa Yhdysvaltoja Afganistanista.

Helmandin kaltaiset alueet on määrä ottaa pysyvään valvontaan, hankkia asukkaiden tuki ja käynnistää niissä jälleenrakennus. Siksi amerikkalaisten ja Isaf-joukkojen miesmäärä kasvaa vuodenvaihteeseen mennessä noin 100 000 sotilaaseen.

Miekka voi silti karahtaa kiveen. Neuvostoliitolla oli miehityskaudellaan 1979-1989 vielä enemmän joukkoja, mutta se pystyi valvomaan vain viidesosaa maasta. Miehitys hiipui sissien jatkuviin neulanpistoihin, armeijan sotaväsymykseen ja koviin kustannuksiin. Yhdysvalloilla on edessään samat vaikeudet, eikä todellista läpimurtoa tapahdu, ennen kuin talebanit häädetään turvapaikoistaan, Afganistanin ja Pakistanin väliin jääviltä laajoilta ja lainsuojattomilta heimoalueilta.

Yksin Pohjois- ja Etelä-Waziristanin karuilla vuorilla arvioidaan elävän noin 20 000 sissiä. Sekä Osama bin Ladenin että Afganistanin entisen taleban-johtajan Mullah Omarin väitetään piileskelleen siellä vuosia.

Sotilaallisesta ylivoimastaan huolimatta Yhdysvallat ei edelleenkään pääse käsiksi sisseihin. Heimoalueet kuuluvat Pakistaniin, jonne amerikkalaisjoukot eivät voi edetä järkyttämättä alueellista tasapainoa. Pakistanin viranomaisilla ei siellä juuri ole sanansijaa.

Pattitilanne on jatkunut vuosia: amerikkalaiset tekevät Afganistanista käsin ohjusiskuja miehittämättömillä lentokoneilla ja tykistöllä, Pakistan tuomitsee iskut laimeasti ja tekee aika ajoin omia vaisuja hyökkäyksiään.

Pakistanin intoa auttaa amerikkalaisia on myös epäilty. Afganistanin taleban-hallinto oli pitkälti Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n luomus, ja se teki tiivistä yhteistyötä Pakistanin armeijan ja hallituksen kanssa.

Monet talebania vastustavat pakistanilaispoliitikot puolestaan tuntevat kaunaa Yhdysvaltoja kohtaan, koska se Irakiin syöksymällä jätti Afganistanin sodan kesken ja auttoi talebaneja kokoamaan taas voimansa.

Teksti Hannu Pesonen

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.