Afganistan: Kiire lomalle oli koitua kohtaloksi

Ulkomaat 12.9.2007 12:31

Tiistaina Afganistanissa pommi-iskun kohteeksi joutuneet suomalaissotilaat ottivat turvallisuusriskin käyttäessään vaarallisena tunnettua tietä, kerrotaan puolustusvoimista.

Teksti Jari Lindholm

Kuuden hengen sotilastarkkailuryhmä oli 550 kilometrin ajomatkalla suomalaisten tukikohdasta Mazar-e-Sharifista Kabuliin, kun heidän autojensa lähellä räjähti tienvarsipommi Pol-e-Khumrin alueella.

Normaalisti suomalaiset tekevät matkan lentäen ISAF-joukkojen kuljetuskoneilla, mutta tiistaina ei lentoja ilmeisesti ollut, ja sotilaat olivat liikkeellä maateitse ehtiäkseen palvelusvapaalennolle Kabulista Suomeen.

Pol-e-Khumrin seutu tiedetään vaaralliseksi, ja sen läpi ajamista on aika ajoin vältetty, myöntää everstiluutnantti Pertti Pullinen Puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta.

Pullisen mukaan matkalle on turvallisuuden takia yleensä koottu suurempia saattueita. Hän ei osaa sanoa, miksi sotilastarkkailuryhmä oli liikkeellä yksin, vain kahdella autolla.

”Siinä on punnittu riski ja todettu, että se ei ole kohtuuttoman suuri.”

Lennot Afganistanin sisällä ovat pahamaineisen epävarmoja. Varsinkin talvella pilvinen sää usein estää laskeutumisen kentille, joissa on vain alkeelliset lennonvalvontalaitteet, jos niitäkään.

Jos suomalaiset myöhästyvät palvelusvapaalennoltaan, he joutuvat odottamaan Kabulissa viikon, ennen kuin pääsevät lomailemaan Suomeen. Kiusaus käyttää maareittiä, vaikka vaarallistakin, on suuri.

Tiistain tapauksessa sotilailla oli käytössään järeästi panssaroidut Mercedes-Benz-maasturit.

”Sillä tieosuudella on pommeissa käytetty melko pieniä panoksia”, Pullinen sanoo, ”Jos sellainen ei aivan vieressä räjähdä, auto kyllä tarjoaa varsin hyvän suojan.”

Pullinen palveli Afganistanissa suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajana elokuuhun asti.