Afgaanipoliisit Suomessa koulutuksessa: Meiltä puuttuu bensakin autoista

Ulkomaat 22.2.2010 12:59
Uusia afgaanipoliiseja valmistujaistilaisuudessa Kabulissa helmikuun alussa 2010. Kuva Altaf Qadri / AP / Lehtikuva.

”Poliisin työ on ehdottomasti Afganistanin vaarallisin työ. Taistelemme huumeita, terrorismia ja korruptiota vastaan, ja poliiseja kuolee säännöllisesti työtehtävissä. Eniten meitä työllistävät itsemurhapommittajien tekemät iskut”, kertoo Kabulin rikospaikkatutkintaosaston koulutuspäällikkö Mirwais Tahiry.

Hän osallistui Suomen ulkoministeriön maksamaan ja Kriisinhallintakeskuksen toteuttamaan koulutukseen Suomessa. Kurssin tavoitteena on kohentaa rikosten esitutkintaa Afganistanissa.

”Teillä on Suomessa mahtavat resurssit tehdä työtä. Meillä on puute kaikesta. Maaseudun poliisiasemilla ei ole edes sähköä eikä poliisiautoihin ole aina varaa ostaa bensaa.”

Sodasta kärsineen Afganistanin poliisivoimien jälleenrakennus on vasta alkutekijöissään. Maan 97 000 poliisista suuri osa on luku- ja kirjoitustaidottomia, huumeista riippuvaisia ja vailla minkäänlaista koulutusta. Poliisin työ ei houkuttele. Palkkataso on kehno, työssä saattaa mennä henki, ja poliisin arvostus kansan keskuudessa on olematon.

”Poliisin arvostusta nakertaa kaikkialla rehottava korruptio. On ollut hätkähdyttävää huomata, miten suuresti suomalaiset luottavat poliisiin”, kertoo puolestaan toinen kurssilainen, Balkhn maakunnan hovioikeuden syyttäjä Anjila Azizi.

Aiheesta lisää
Mahdoton tehtävä Afganistanissa: Poliisit huumekoukussa, EU:n byrokratia jarruttaa (Suomenkuvalehti.fi 3.11.2009)