Yltyvä humanitaarinen katastrofi avaa kansainvälisen avun hanoja Afganistaniin – mutta tekevätkö auttajat taas samat virheet?

Uskonnollisten yhteisöjen unohtaminen avustushankkeissa oli yksi aiemman romahduksen keskeisistä syistä, sanoo Religions for Peace-järjestön johtaja.
Lapset lämmittelivät nuotion äärellä Kandaharin kaupungissa Afganistanissa 22. joulukuuta.
Lapset lämmittelivät nuotion äärellä Kandaharin kaupungissa Afganistanissa 22. joulukuuta. © Javed Tanveer / AFP / Lehtikuva

Alkaneesta talvesta on muodostumassa painajainen Talibanin hallitsemassa Afganistanissa. Maailman ruokaohjelma WFP:n arvion mukaan noin 23 miljoonaa afgaania, eli yli puolet maan väestöstä tarvitsee kiireellistä hätäapua selvitäkseen talvesta.

Karuin tilanne on lapsilla. Noin 3,2 miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta ja jopa miljoona alle viisivuotiasta on vaarassa kuolla ennen kevättä, ennustaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Ruoan lisäksi pulaa on myös muista perustarpeista. Neljä viidesosaa Afganistanin sähköntuotannosta on vaarassa pysähtyä. Jo nyt monet sairaalat ovat ilman sähköä. Yhtä sairaalavuodetta jakaa usein kolme tai neljä lasta.