Turkki lietsoo suursotaa Kaukasuksella

Armenian pääministeri syyttää Turkkia uuden kansanmurhan valmistelusta ja hakee tukea Venäjältä.

Vuoristo-Karabahin asevoimien tykistö tuliti Azerbaidžanin armeijan asemia 4. lokakuuta.
Vuoristo-Karabahin asevoimien tykistö tuliti Azerbaidžanin armeijan asemia 4. lokakuuta. © Armenian Defence Ministry / AFP / LEHTIKUVA

Armenian ja Azerbaidžanin väliset taistelut Vuoristo-Karabahissa jatkuvat kiivaina Venäjän, Ranskan ja Yhdysvaltojen tulitaukovaatimuksista huolimatta.

Azerbaidžan on iskenyt tykistöllä armenialaisten asuttaman Vuoristo-Karabahin pääkaupunkiin Stepanakertiin. Armenia on puolestaan tulittanut azerbaidžanilaisia kohteita myös Vuoristo-Karabahin ulkopuolella.

Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan iskuista siviilikohteisiin.

Syyskuun lopulla puhjenneet taistelut ovat verisimmät 1990-luvun alun sodan jälkeen. Azerbaidžanilla on selvästi suuremmat asevoimat kuin Armenialla, mutta kummallakaan ei ole resursseja pitkään sotaan.

Alueelliseksi suurvallaksi pyrkivän Turkin sekaantuminen sotaan uhkaa kärjistää tilanteen kansainväliseksi konfliktiksi, joka horjuttaisi koko eteläisen Kaukasian vakautta.

Turkki tukee Azerbaidžania, johon sillä on pitkät taloudelliset ja kulttuuriset suhteet. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan syyttää Armeniaa Vuoristo-Karabahin miehittämisestä ja vaatii sen joukkoja vetäytymään alueelta.

Sisältö