Muslimimiehiä moskeijan edustalla Xinjiangin maakunnan Kašgarissa kesäkuussa 2017. Sittemmin Kiina on tehnyt uskonnon harjoittamisesta alueella käytännössä mahdotonta.

Kultaisessa häkissä

Lännessä uskottiin, että talouskasvu johtaa demokratiaan. Nyt Kiina on diktatuuri, joka on sulkenut miljoona uiguuria leireille. Se on myös EU:n suurin kauppakumppani.

Muslimimiehiä moskeijan edustalla Xinjiangin maakunnan Kašgarissa kesäkuussa 2017. Sittemmin Kiina on tehnyt uskonnon harjoittamisesta alueella käytännössä mahdotonta. © Johannes Eisele/afp/lk

Voit kuunnella jutun myös ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.

Kiinan luoteiskulmassa, lähes 3 000 kilometrin päässä pääkaupunki Pekingistä, sijaitsee Kiinan teknologisen kehityksen laboratorio. Xinjiangin maakunta, viralliselta nimeltään Xinjiangin uiguurien autonominen alue, on pinta-alaltaan Kiinan suurin hallinnollinen alue. Sen asukkaat ovat koekaniineja operaatiossa, joka tavoitteena on totaalinen valvonta.

Xinjiangiin on pystytetty tuhansia tarkastuspisteitä, joilla poliisi tarkistaa ihmisten puhelimia, kerää heiltä dna- ja ääninäytteitä, sormenjälkiä ja iiristunnisteita.

Poliisi tietää, jos joku alkaa käyttää kotinsa takaovea, lakkaa puhumasta naapureidensa kanssa tai yrittää tilata rukousmaton verkosta.

Sisältö