Satojentuhansien ihmisten yleislakko pysäytti Myanmarin: sotilasjuntta jäi voimattomaksi, kun kansanjoukot lähtivät kaduille

Osa mielenosoittajista uskoo Kiinan olevan Myanmarin sotilasvallankaappauksen takana. Suomalaistutkija ei tähän usko. Hänestä Kiina vain peesaa vahvinta osapuolta.
Mielenosoitus Mandalayn kaupungissa Myanmarissa 22. helmikuuta.
Mielenosoitus Mandalayn kaupungissa Myanmarissa 22. helmikuuta. © AFP / LEHTIKUVA

”Vapauttakaa johtajamme!”

”Kiina tyrannisoi demokratiaamme”

”Älkää ampuko meitä, pyydämme!”

Sadattuhannet, jopa miljoonat myanmarilaiset osallistuivat maanantaina 22.2. eri puolilla maata järjestettyyn yleislakkoon. Kaduilla marssineet ja istuneet ihmiset vaativat marraskuiset vaalit voittaneen Aung San Suu Kyin vapauttamista välittömästi.

Sotilasjuntta kaappasi vallan Myanmarissa 1. helmikuuta ja lukitsi Suu Kyin kotiarestiin. Sen jälkeen kansalaiset ovat päivä päivältä päättäväisemmin vaatineet juntan lähtöä.

Heti kuun alussa kotien ikkunoissa paukutettiin kattiloita. Lääkärit kieltäytyvät menemästä sairaaloihin, virkamiehet toimistoihinsa, virkailijat pankkeihin.

Kuun puolivälistä alkaen henkilöauto toisensa jälkeen on jumiutunut teiden risteyksiin ja silloille. Tarkoitus on estää poliisin ja armeijan liikkuminen kaupungeissa.