Pohjois-Korea – näin diktatuuri toimii: Tietokoneella ei pääse nettiin, mutta Angry Birdsiä voi pelata

Silti Jean Leen valokuvissa pohjoiskorealaiset hymyilevät.

diktatuurit
Teksti
Johanna Vehkoo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suuren seuraajan, Kim Jong-unin, kasvokuva koristaa juna-asemaa maaseudulla. Maanviljelijät työskentelevät karuilla, vuoriston ympäröimillä pelloilla.

Yliopisto-opiskelijat tuijottavat tietokoneen ruutua. Monitorin ylälaidan tarrassa muistutetaan, että kone on lahja Kim Jong-ililtä. Pohjoiskorealainen nyrkki murskaa koko Amerikan Yhdysvallat postikortin piirroksessa.

Toisaalta: Pjongjangilaisessa kahvilassa on upouusi espressokone. Kaupassa myydään muovisia Angry Birds -tohveleita. Karvakauluksisiin talvitakkeihin pukeutuneet naiset odottavat vuoroaan luistinradalla. Koulupojalla on selässään Mikki Hiiri -reppu.

Toki Pohjois-Koreasta on nähty valokuvia ennenkin, niin luvan kanssa kuin salaa otettuja. Mutta kuvien jakaminen avoimesti ja reaaliaikaisesti sosiaalisessa mediassa on uutta. Jean Leen Instagram-kuvat ja Twitter-päivitykset ovat avanneet uudenlaisen väylän diktatuurin sisään.

Amerikankorealainen Jean Lee oli ensimmäinen länsimainen kirjeenvaihtaja Pohjois-Koreassa. Nyt hän kirjoittaa kirjaa kokemuksistaan. Kuva Susana Raab
Amerikankorealainen Jean Lee oli ensimmäinen länsimainen kirjeenvaihtaja Pohjois-Koreassa. Nyt hän kirjoittaa kirjaa kokemuksistaan. Kuva Susana Raab © Susana Raab