Myanmarin sotilasjuntalle povataan takaiskua YK:ssa – syrjäytetyn hallinnon suurlähettiläs saanee jatkaa työssään

Kiinan ja Yhdysvaltojen kerrotaan sopineen suurlähettilään jatkosta kaikessa hiljaisuudessa. Kiina on aiemmin tukenut sotilasjunttaa YK:n turvallisuusneuvostossa.
YK:n päärakennus New Yorkissa.
YK:n päärakennus New Yorkissa. © Daryan Shamkhali / Wikimedia Commons

Yhdysvaltain ja Kiinan kerrotaan sopineen kaikessa hiljaisuudessa, että Myanmarin syrjäytetyn hallituksen suurlähettiläs YK:ssa saa toistaiseksi pitää paikkansa.

Sopimus on merkittävä takaisku Myanmarissa vallan kaapanneelle sotilasjuntalle, joka on painostanut YK:n jäsenmaita tunnustamaan oman hallituksensa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Foreign Policy -lehti. Yhdysvaltain ja Kiinan lähettiläät eivät ole vahvistaneet tietoa.

Kiista siitä, kuka saa edustaa Myanmaria YK:ssa on jakanut jäsenmaita. Turvallisuusneuvostossa Kiina on puolustanut Myanmarin juntan asemaa. Länsimaat puolestaan ovat vaatineet junttaa luovuttamaan vallan välittömästi takaisin vuoden 2020 vaalit voittaneelle NLD-puolueelle, jota johtaa Aung San Suu Kyi.

Lehden mukaan Kiinan ja Yhdysvaltain välisen sopimuksen ovat hiljaisesti hyväksyneet myös EU, Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEAN sekä Venäjä.

 

Myanmarin syrjäytetyn hallituksen suurlähettiläs U Kyaw Moe Tun on ollut äänekäs juntan arvostelija YK:n saleissa ja käytävillä.

Uutistoimisto Irrawadyn mukaan Kiinan ja Yhdysvaltain sopimus edellyttää, että suurlähettiläs Moe Tunin täytyy pitää YK:ssa matalaa profiilia ja kielensä kurissa.

Sotilasjuntta kaappasi vallan Myanmarissa helmikuussa 2021. Juntan vastaiset mielenosoitukset keräsivät Myanmarin kaduille miljoonia ihmisiä.

Sotilaat ovat vanginneet NLD-puolueen keskeiset johtajat sekä tuhansia demokratiaa vaatineita aktivisteja, toimittajia ja poliitikkoja. Osa vangituista on sittemmin vapautettu, mutta vankiloissa on edelleen satoja.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet vangittujen kidutuksesta.

Yli tuhat ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen, kun juntta aloitti mielenosoitusten väkivaltaisen tukahduttamisen.