Mistä joululahja maailman pahimmalle kerskakuluttajalle? Ei hätää, hänen veljensä kielsi jo joulunvieton sulttaanikunnassaan

Brunein prinssi Jefriltä kuluu kuukausittain 40–50 miljoonaa euroa. Rahoilla hän on muun muassa teettänyt patsaita itsestään petipuuhissa.
Omat Ali Saifuddin moskeija Brunein pääkaupungissa Seri Begawanissa on maan islamilaisuuden symboli ja kansallinen maamerkki.
Omat Ali Saifuddin moskeija Brunein pääkaupungissa Seri Begawanissa on maan islamilaisuuden symboli ja kansallinen maamerkki. © REINHARD EISELE / MAURITIUS IMAGES / Lehtikuva

Joulu on lahjojen antamisen ja saamisen iloista aikaa. Aasialaisen lilliputtivaltion Brunein sulttaanin veljen Jefri Bolkiahin ystäville se on kuitenkin aina tiennyt ongelmaa.

Mitä antaa lahjaksi miehelle, joka on ostanut niitä itselleen ainakin parillakymmenellä miljardilla euroilla? Ja hankkii niitä läpi vuoden?

Prinssi Jefri, 68, on todennäköisesti maailman suurin elossa oleva tuhlari, joka on noin kolmenkymmenen vuoden kuluessa valuttanut sormiensa välistä hänelle ainakin jossain määrin laillisesti kuuluneita varoja ja tuloja toistakymmentä miljardia euroa.

Sen lisäksi hän kahmi reilun kymmenen vuoden valtiovarainministerikaudellaan Brunein valtionkassasta omiin välttämättömiin menoihinsa ainakin 13,5 miljardia dollaria.

Kuukausimenojen on arveltu olevan 40–50 miljoonan euron luokkaa.