Koronavirus levisi Kiinasta, mutta Kiina myös nousi ensimmäisenä takaisin jaloilleen – se onnistui rajuilla pakkokeinoilla

Myös Kiinan talous on taas kääntynyt nousuun. Samalla kritiikki maan johtoa kohtaan on hiljentynyt.
Elämä Kiinassa on pitkälti palautunut normaaliksi. Kasvomaskeja käytetään silti yhä julkisilla paikoilla. Kuva Shanghaista 2. marraskuuta.
Elämä Kiinassa on pitkälti palautunut normaaliksi. Kasvomaskeja käytetään silti yhä julkisilla paikoilla. Kuva Shanghaista 2. marraskuuta. © Hector Retamal / AFP / Lehtikuva

Koronavirus lähti leviämään Kiinasta eri puolille maailmaa vajaa vuosi sitten. Tartuntojen toinen aalto on kiihtynyt syksyn mittaan Euroopassa, mutta Kiina näyttää selättäneen taudin ainakin toistaiseksi.

Kiinassa on havaittu elokuun puolivälin jälkeen vain satunnaisia tartuntapesäkkeitä, jotka on taltutettu nopeasti. Koronatartunnan todennäköisyys Kiinassa on käytännössä lähellä nollaa. Myös maan talous on kääntynyt kasvuun.

Amerikkalaisen Johns Hopkins yliopiston mukaan Kiinassa on todettu tähän mennessä runsaat 91 000 koronavirustartuntaa, joista noin 4 700 on johtanut kuolemaan. Lukuja on epäilty, sillä ne ovat selvästi pienempiä kuin esimerkiksi Ruotsissa.