Korkein johtaja katosi

Kim Jong-un loi Pohjois-Korean ydinpelotteen. Siitä maa pitää kiinni seuraavankin diktaattorin aikana.

Aasia & Tyynimeri 28.04.2020 16:00
Teksti Hannu Pesonen
Pohjois-Korean yksinvaltias Kim Jong-un seuraa armeijan harjoituksia. Valtiollinen uutistoimisto KCNA julkaisi kuvan 13. maaliskuuta mutta ei kertonut, milloin ja missä kuva on otettu.
Pohjois-Korean yksinvaltias Kim Jong-un seuraa armeijan harjoituksia. Valtiollinen uutistoimisto KCNA julkaisi kuvan 13. maaliskuuta mutta ei kertonut, milloin ja missä kuva on otettu. © STR/AFP/MVPHOTOS

Missä Kim Jong-un on?

Pohjois-Korean korkeimman johtajan katoamisesta alkoi viime viikolla huhumylly. Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa toimiva uutissivusto Daily NK väitti, että Kimille olisi 12. huhtikuuta tehty laaja sydänleikkaus, josta hän olisi toipumassa yksityishuvilallaan.

Daily NK on pääasiassa pohjoiskorealaisten loikkarien ylläpitämä sivusto, joten sillä on runsaasti omia lähteitä Pohjois-Koreassa. Se on ollut arvioissaan usein oikeassa mutta ampunut monesti myös ohi.

 

Kim nähtiin 11. huhtikuuta pääkaupungissa Pjongjangissa Korean työväenpuoluetta johtavan politbyroon kokouksessa. Seuraavana päivänä eli väitettynä leikkauspäivänä virallinen uutistoimisto KCNA esitteli hänet tarkastamassa ohjuksia ja hävittäjäkoneita ilmavoimien tukikohdassa.

Sisältö