Kiina pakkosyöttää possua uiguureille – "Pyritään kitkemään kulttuuri ja uskonto"

Hallinto edistää valtaväestön muuttoa sianlihan tuotantoalueille, sillä uiguurit eivät itse halua työskennellä sikatiloilla.

islam
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kiina on ottanut käyttöön uuden keinon Xinjiangin maakunnan uiguuriväestön itsehallinnon murtamiseksi. Se varustaa operaatioon suurta sika-armeijaa.

”Xinjiangista tulee yksi Kiinan merkittävimmistä sikojen kasvatuskeskuksista”, mahtaili maakunnan hallintojohtaja Shohrat Zakir marraskuussa 2019.

Toukokuussa 2020 hanke oli jo vauhdissa. Sina-verkkouutissivusto esitteli ylpeänä uutisessaan Kashgarin kaupungin liepeillä sijaitsevaa uutta sikatilaa, jonka on tarkoitus kasvattaa 40 000 sikaa vuodessa.

Sikatilan tuotanto ei ole tarkoitettu vientiin, vaan ”vahvistamaan paikallista kysyntää”. On epäselvää, ketkä tätä kysyntää luovat. Yhdeksän kymmenestä Kashgarin asukkaista on uiguureja. He ovat muslimeja, joilta uskonto kieltää sianlihan syömisen.

Samanlaisia hankkeita on vireillä myös muualla muslimienemmistöisessä Xinjiangissa.

Ilmiölle on vain yksi selitys, päättelee uiguurikulttuuriin perehtynyt saksalainen kansatieteilijä Adrian Zenz uutiskanava al-Jazeeralle:

”Hanke on osa toimia, joilla pyritään kitkemään täysin uiguurien kulttuuri ja uskonto Xinjiangista. Tarkoitus on maallistaa uiguurit, tehdä heistä vähitellen uskonnottomia ja saada seuraamaan kommunistipuolueen oppeja.”

Kaikki saatavilla olevat julkiset asiakirjat ja valtiojohdon hyväksymät uutiset viittaavat siihen että Kiina edistää aktiivisesti sikatilojen yleistymistä Xinjiangissa, hän sanoo.

 

Kiina liitti aiemmin Itä-Turkestanina tunnetun Xinjiangin valtioonsa vuonna 1949. Maan luoteisosissa sijaitseva maakunta on virallisesti itsehallinnollinen alue.

Käytännössä Kiina on murentanut sen valtaa päättää omista asioistaan jyrkästi sen jälkeen kun Xi Jinping nousi maan presidentiksi vuonna 2013.

Lähes yksinvaltiaan asemaan nousseen presidentti Xin päämääränä on vahvistaa kaikkialla Kiinassa kommunistipuolueen ja keskushallinnon saneluvaltaa sekä vaientaa tätä tavoitetta kyseenalaistavat demokratialiikkeet ja alueelliset itsehallintopyrkimykset.

Presidentti käynnisti vuonna 2015 kaikkien uskontojen kiinalaistamisohjelman. Se vaatii uskonnoilta ehdotonta uskollisuutta valtiolle ”kansallisen kulttuurin” ja puolueen tavoitteleman ”harmonisen yhteiskunnan” nimissä.

Xinjiangin viranomaisten väitetään rajoittavan jyrkästi uiguurien mahdollisuutta harjoittaa kulttuuriaan ja uskontoaan.

 

Uiguurimuslimit on puristettu muita ahtaammalle, koska Xin hallinnon mielestä islamistiset ääriliikkeet uhkaavat vaarallisella tavalla Xinjiangin kehitystä ja yhteiskuntarauhaa.

Valtiovallan mielestä uskonnolliset liikkeet ruokkivat uiguurimuslimien vaatimuksia laajemmasta itsehallinnosta ja jopa pyrkimyksiä irtautua kokonaan Kiinasta.

Kiina on kolmen viime vuoden aikana tuhonnut Xinjiangissa tuhansia moskeijoita. Niitä on nyt vähemmän kuin koskaan sitten Maon vuonna 1966 käynnistämän kulttuurivallankumouksen, arvioi australialaisen ASPI-instituutin viime syyskuussa julkistama tutkimus. Se perustuu satelliittikuviin ja karttavertailuihin.

Xin hallintoa syytetään ehkä noin miljoonan uiguurin sulkemisesta määräämättömäksi ajaksi ja ilman oikeudenkäyntiä ”uudelleenkasvatusleirehin”, joita kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt vertaavat keskitysleireihin.

 

Uiguurimuslimeja on kaikkiaan noin yksitoista miljoonaa.

Kiina kiisti pitkään leirien olemassaolon mutta väittää nykyään niiden olevan koulutus- ja uudelleenkasvatusleirejä, joilla uiguurit oppivat uusia työtapoja ja ammatteja. Se kutsuu toimiaan ”takapajuisen ajattelun kitkemiseksi yhteiskunnasta.”

Peking on viime aikoina sanonut ”ajavansa alas” niin sanottujen uudelleenkasvatusleiriensä verkostoa. Tutkimustiedot ovat jyrkässä ristiriidassa Pekingin väitteiden kanssa.

Leiriverkosto on päinvastoin huomattavasti suurempi kuin tähän asti on uskottu, ASPI-instituutin tutkimus paljastaa.

ASPI kertoo tunnistaneensa 380 kohdetta, joita se epäilee uiguurien pidätyskeskuksiksi. ASPI:n johtava tutkijan Nathan Ruserin mukaan todisteet viittaavat siihen, että monia tähän asti ilman syytettä ja tuomiota pidätettyä on nyt syytetty virallisesti oikeudessa ja sen jälkeen passitettu vankileireille.

Xi itse puolusti viime syyskuun lopulla leirejä ”täysin oikeutetuiksi” puheessaan kommunistipuolueen johdolle:

”Käytäntö on osoittanut, että puolueen linja Xinjiangissa on täysin oikea. Kaikkien etnisten ryhmien onnellisuus kasvaa jatkuvasti. Koulutus luo heille oikean näkökulman maahamme, sen historiaan ja omaan kansallisuuteensa.”

 

Oikeaksi näkökulmaksi aluehallinto tulkitsee siis nyt myös sianlihan syönnin.

Uiguurit kokevat sikojenkasvatusohjelman loukkaavan syvästi kulttuuriaan ja uskontoaan. Samalla hallinto edistää valtaväestön muuttoa tuotantoalueille ja uiguurien syrjäyttämistä heidän tieltään. Uiguurit eivät tietenkään itse halua työskennellä sikatiloilla, joten työvoima on tuotettava maakunnan ulkopuolelta.

Sianliha on otettu myös koulujen ruokavalioon. Kun oppilaat Xinjiangin pohjoisosissa sijaitsevassa Altayssa protestoivat porsasateriaa vastaan, sotilaat lähetettiin kurittamaan heitä.

Aluehallinto aloitti hiljattain ilmaisen ateriatarjoilun muslimilasten päiväkodeissa. Paljastui, että lapsille syötettiin salaa sianlihaa. Tavoitteena oli saada lapset jo pienestä pitäen sianlihan makuun, jolloin he eivät myöhemminkään suhtautuisi yhtä jyrkästi islaminuskon määräyksiin puhtaan eli halaal-ruoan syömisestä.

Kaikki halaal-ravintolat on vuodesta 2018 asti pakotettu pitämään ovensa auki normaalisti myös muslimien pyhänä paastokuukautena ramadanina. Islam säätää, että ramadanin aikana syöminen ja juominen sallitaan vain auringonlaskun ja auringonnousun välisenä aikana.

Viranomaiset ovat pakottaneet uiguureja syömään possua kiinalaisen kalenterin mukaan vietetyissä virallisissa perinnejuhlissa, kertoo Saksassa toimiva uiguurien oikeuksia ajava järjestö Maailman uiguurikongressi.

Sianlihaa pakkosyötetään myös ”uudellenkasvatusleireihin” vangituille uiguureille, väittää useita leireiltä vapautettuja uiguurieja haastatellut al-Jazeera.

Vapautuneet vangit ovat kertoneet, että muslimit pakotettiin syömään sianlihaa aina perjantaisin eli islamilaisen kalenterin pyhäpäivänä. Valinnanvaraa ei ollut: joko he söivät sianlihaa tai kärsivät nälkää. Kieltäytyjiä myös rangaistiin.