Kerro salasanasi tullimiehelle tai saat sakot – Uusi-Seelanti otti rajallaan käyttöön rajut konstit

Jos viranomainen penkoo älypuhelimen, uhattuna on myös kaikkien matkailijan kanssa viestitelleiden yksityisyys, varoittaa kansalaisoikeusjärjestö.

© SHIZUO KAMBAYASHI / AP / LEHTIKUVA

Laki astui voimaan lokakuun alussa. Sen mukaan Uuteen-Seelantiin saapuville matkailijoille voidaan mätkäistä 5 000 Uuden-Seelannin dollarin eli noin 2 840 euron sakot, jos he eivät suostu kertomaan rajaviranomaisille älylaitteidensa salasanoja.

Viranomaiset voivat myös takavarikoida matkustajien puhelimet ja tietokoneet, jos niiden omistaja kieltäytyy avaamasta niitä. Kieltäytymisestä voi seurata jopa maahantulokielto.

Uusiseelantilainen kansalaisoikeusjärjestö CCL paheksuu jyrkästi lakia ja varoittaa sen mahdollistavan vakavat yksityisyyden loukkaukset.

Ihmisten mukanaan kuljettamat älylaitteet sisältävät nykyään valtavan määrän erittäin henkilökohtaista tietoa kuten sähköposteja, kirjeitä, terveystietoja ja henkilökohtaisia valokuvia, sanoo järjestön puheenjohtajan Thomas Beagle.

Hän muistuttaa myös, ettei yksityisyyden loukkaus koske pelkästään rajatarkastukseen joutunutta matkustajaa, vaan kaikkia niitä ihmisiä, joihin hän on ollut yhteydessä älylaitteiden välityksellä.

Alkuperäisen lakiehdotuksen mukaan matkustajien laitteiden avaamiseen ei olisi tarvittu lainkaan perustella. Lopullisessa versiossa lakiin liitettiin vaatimus siitä, että tutkittavaan henkilöön pitää liittyä perusteltu epäilys.

Kansalaisoikeusliikkeen mukaan laki on kuitenkin muotoiltu niin väljästi, että se käytännössä mahdollistaa kaikkien matkailijoiden älylaitteiden tutkimisen.

 

Uuden-Seelannin rajaviranomaiset ovat tähänkin mennessä voineet vaatia maahan saapuvien matkailijoiden elektroniikan tutkimista. Toistaiseksi siihen on kuitenkin vaadittu poliisin virka-apua.

Uusiseelantilaisen One News -uutiskanavan mukaan maan rajaviranomaiset sekä tulli harjoittavat laajasti etnistä profilointia ja tarkastuksiin poimitaan ihmisiä heidän ihonvärinsä tai kansallisuutensa perusteella.

Tulli on puolustautunut toteamalla, että vuosittain vain noin 10 000 matkustajan tavarat tutkitaan. Uuteen-Seelantiin saapuu vuosittain 5,4 miljoonaa matkailijaa.

Uuden-Seelannin laki sakkopykälineen on laatuaan maailman ensimmäinen. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen maa, jossa kysymys rajaviranomaisten oikeudesta kajota matkailijoiden älylaitteisiin on aiheuttanut keskustelua.

Yhdysvalloissa ACLU- ja EFF -kansalaisjärjestöt ovat haastaneet liittovaltion oikeuteen sen johdosta, että maahantuloviranomaiset ovat vaatineet maahan saapuvia matkustajia luovuttamaan paitsi älylaitteidensä, myös muun muassa sosiaalisen median tiliensä kuten Facebookin tai Whatsappin salasanat osana maahantuloprosessia.

Järjestöt vetoavat kanteessaan siihen, että viranomaiset ovat toimineet ilman oikeuden päätöstä.

 

Jos matkalle lähtiessään haluaa varmistua, etteivät henkilökohtaiset laitteet päädy rajaviranomaisten pengottaviksi, kaikkein tehokkainta on jättää kotiin kaikki sellaiset älylaitteet, joita ei ole välttämätöntä kuljettaa mukana.

Jos tämä ei ole mahdollista, älypuhelimista ja tietokoneista kannattaa ennen matkaa poistaa kaikki henkilökohtaiset sovellukset ja sellainen sisältö, joka ei ole matkalla tarpeen.

Turvallisuusasiantuntija Jonathan Zdziarski antaa the New York Timesissa myös yhden yksinkertaisen lisäohjeen: Jos älylaitteessa on sormenjälkitunnistus, se kannattaa kytkeä pois päältä.

Näin kukaan ei kykene avaamaan laitetta pakottamalla omistajan sormea tunnistimelle.

On turvallisempaa, jos laitteen saa auki vain salasanalla.