Keltainen savusumu on yhä myrkkyä kymmenille miljoonille ihmisille

Sadekausi sammuttaa Indonesian maailmanennätyspalot – mutta vain tältä vuodelta.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Indonesian maasto- ja metsäpalot ovat olleet poikkeuksellisen pahat tänä syksynä. Kuivatettuja turvemaita ja metsien reunamia on palanut kymmeniä tuhansia hehtaareja.

Nasa on havainnut yli 117 000 paloa. Lähes kaikki niistä on arvioiden mukaan sytytetty tahallaan viljelymaan raivaamiseksi, mutta tuli on karannut ympäröivään maastoon. Suurin osa paloista on raivonnut Sumatralla ja Borneon Kalimantanilla.

Palojen levittämä myrkyllinen savusumu aiheuttaa terveysongelmia Indonesian lisäksi muun massa Singaporessa ja Malesian alueilla. Palojen hiilidioksidipäästöt ovat valtavat, ja palojen takia Indonesia on noussut hetkeksi maailman suurimmaksi kasvihuonekaasupäästöjen lähteeksi ennen Kiinaa ja Yhdysvaltoja.

Nyt sadekausi on alkanut, ja pahimmat palot ovat hallinnassa. Turvemaa kuitenkin kytee vielä pitkään, ja jos uusi kuivuus iskee, palot leimahtavat helposti uudestaan.

Indonesiassa kuivattua turvemaata palaa kuivan kauden loppupuolella. Noin viiden vuoden välein, eli esimerkiksi tänä vuonna, El Niño -ilmiö siirtää sadekauden alkua myöhemmäksi, ja siksi palot roihuvat entistä pitempään ja laajemmalla alueella.