Opiskelu loppui polttopulloihin

Protestit yltyivät avoimiksi yhteenotoiksi Hongkongin yliopistoissa. Niissä opiskelleet suomalaiset joutuivat lähtemään turvaan.

Hongkong
Teksti
Wilhelmiina Palonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Mielenosoitukset levisivät marraskuun puolivälissä Hongkongin yliopistojen kampusalueille, minkä vuoksi yliopistojen lukukaudet keskeytettiin etuajassa 14. marraskuuta. Yliopistoissa on opiskellut joitakin kymmeniä suomalaisia vaihto-opiskelijoita, jotka ovat saaneet ohjeen poistua kampusalueilta.

Kiinan itsehallintoalueen yliopistoilla on ollut syksyllä 2019 opiskelijavaihtoa ainakin Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa.

Sekä kotiyliopistot että Suomen konsulaatit ovat olleet suomalaisopiskelijoihin yhteydessä turvallisuustilanteesta. Osa opiskelijoista on palannut tai palaamassa Suomeen, osa on halunnut siirtyä muualle Aasiaan.

Rajuista protesteista ja piiritystilanteesta kärsineessä Hongkongin teknillisessä yliopistossa on tiettävästi opiskellut syksyllä 2019 ainakin yksi suomalaisopiskelija, joka on tavoitettu ja siirtynyt turvalliselle alueelle. Yliopistolla on yhteistyösopimus Tampereen yliopiston kanssa.

Poliisi on estänyt poistumisen alueelta jo useiden päivien ajan sekä tehnyt kampuksella kiinniottoja. Enimmillään alueella oli jumissa yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ken Woo Kwok-wangin mukaan 600–700 henkeä, joista arviolta puolet on ollut yliopiston opiskelijoita. Osa kampuksella olleista on ollut alaikäisiä.

Kampuksella on kolmannen piirityspäivän aamua ollut arviolta vielä 100 protestoijaa. Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on vaatinut opiskelijoita antautumaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Lam ilmoitti, ettei väkivaltaan turvauduta, mikäli mielenosoittajat tulevat ulos rauhanomaisesti.

Ruoan ennakoidaan loppuvan kampukselta lähipäivinä. Poliisi on aiemmin ilmoittanut ampuvansa kovilla, elleivät mielenosoittajat luovu omista aseistaan.

Mielenosoittajat ovat käyttäneet kampusalueella itse tehtyjä polttopulloja ja katapultteja. Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa videoissa näkyy myös jousipyssyjä ja linkoja, joiden avulla on ammuttu kiviä.

 

Teknillisen yliopiston lisäksi levottomuudet yltyivät marrakuun puolivälin tienoilla huomattavasti myös Hongkongin kiinalaisella yliopistolla, joka on ollut Helsingin yliopiston vaihtokohteena myös syyslukukaudella 2019.

Myös Hongkongin kiinalaisen yliopiston kampuksella lensi viime viikolla mielenosoittajien polttopulloja. Poliisi käytti alueella kumiluoteja ja kyynelkaasua, jonka kohteeksi joutui muun muassa poliisin kanssa neuvottelemaan tullut yliopiston vararehtori Rocky Tuan.

Helsingin yliopisto sai viime viikolla tiedon jokaiselta yhteistyöyliopistoltaan, että lukukausi on päätetty poikkeuksellisen aikaisin, kertoo yliopiston liikkuvuuspalveluiden päällikkö Minna Koutaniemi.

Kesken jääneet opinnot voi suorittaa loppuun verkossa.

Kevään 2020 osalta Helsingin yliopisto on perunut kaikki Hongkongiin suuntautuvat opiskelijavaihdot. Todennäköisesti myös syksyn vaihdot jäävät toteutumatta. Hakuprosessit kestävät pitkään ja päätöksiä tehdään Koutaniemen mukaan ennakoiden.

”Tämä ei ole mikään ensimmäinen kerta. Vastaavia tapauksia on ollut muiltakin mantereilta.”

Hongkong on ollut yksi Helsingin yliopiston suosituimpia vaihtokohteita. Hongkongin kiinalaisen yliopiston lisäksi vaihto-opiskelijoita on University of Hong Kongissa ja City University of Hong Kongissa.

 

Hongkongin kiinalaisessa yliopistossa tilanne on rauhoittunut ja viikon takaisten levottomuuksien jälkiä raivataan parhaillaan, kertoo sähköpostitse yliopistossa kaupunkitutkimuksen apulaisprofessorina työskentelevä Johnson Chan.

Opetusta ei järjestetä, mutta osa opiskelijoista ja henkilökunnasta on vapaaehtoisina mukana siivoustöissä. Kaikki laajalle kampusalueelle vievät tiet eivät Chanin mukaan ole käytössä, mutta periaatteessa opiskelijat ja henkilökunta saavat liikkua alueella.

Moni on halunnut osoittaa vapaaehtoistyöllä tukensa yliopistolle, kirjoittaa Chan.

Muut kuin paikalliset opiskelijat ovat poistuneet kampusalueelta kokonaan.

Opiskelun on tarkoitus jatkua normaalisti tammikuussa 2020.

”Ihmiset ovat väsyneitä väkivaltaisuuksiin ja levottomuuksiin”, kirjoittaa Chan.

Hänen mukaansa on mahdollista, että paikallisvaalit 24. marraskuuta saattavat rauhoittaa tilannetta ainakin väliaikaisesti. Vielä on kuitenkin epävarmaa, voidaanko vaalit järjestää.

 

Protesteissa tai niistä aiheutuneiden vammojen seurauksena on tähän mennessä kuollut kaksi ihmistä.

Kiristynyt tilanne on herättänyt kansainvälistä huolta koko syksyn ajan. Manner-Kiinan pelätään taltuttavan itsehallintoalueen levottomuudet väkivallalla, vaikka kansainvälisen huomion onkin arveltu nostaneen kynnystä väkivallan käyttöön.

Hongkongilaisten ja viranomaisten väliset yhteenotot ovat vajaan puolen vuoden aikana kasvaneet kansannousun mittakaavaan. Kritiikki on henkilöitynyt erityisesti hallintojohtaja Lamiin.

Protestit lähtivät liikkeelle karkotuslaista, mutta hongkongilaisten tyytymättömyys ei laantunut, vaikka lain valmisteleminen lopetettiin kesäkuun puolivälissä. Vaatimukset koskevat nyt laajemmin hallinnon toimintaa.

 

Oikaisuja Juttua korjattu 19.11. klo 16.15 ja 16.30: Hongkongin mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä kaksi ihmistä, ei joitakin kymmeniä ihmisiä, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin. Rocky Tuan ei ole vararehtori vaan varakansleri.