Opiskelu loppui polttopulloihin

Protestit yltyivät avoimiksi yhteenotoiksi Hongkongin yliopistoissa. Niissä opiskelleet suomalaiset joutuivat lähtemään turvaan.

Mielenosoittaja heitti polttopullolla autoja, jotka yrittivät päästä mielenosoittajien rakentaman tiesulun läpi Hongkongin kiinalaiselle yliopistolle 15. marraskuuta 2019.
Mielenosoittaja heitti polttopullolla autoja, jotka yrittivät päästä mielenosoittajien rakentaman tiesulun läpi Hongkongin kiinalaiselle yliopistolle 15. marraskuuta 2019. © Dale de la Rey / AFP / Lehtikuva

Mielenosoitukset levisivät marraskuun puolivälissä Hongkongin yliopistojen kampusalueille, minkä vuoksi yliopistojen lukukaudet keskeytettiin etuajassa 14. marraskuuta. Yliopistoissa on opiskellut joitakin kymmeniä suomalaisia vaihto-opiskelijoita, jotka ovat saaneet ohjeen poistua kampusalueilta.

Kiinan itsehallintoalueen yliopistoilla on ollut syksyllä 2019 opiskelijavaihtoa ainakin Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa.

Sekä kotiyliopistot että Suomen konsulaatit ovat olleet suomalaisopiskelijoihin yhteydessä turvallisuustilanteesta. Osa opiskelijoista on palannut tai palaamassa Suomeen, osa on halunnut siirtyä muualle Aasiaan.

Rajuista protesteista ja piiritystilanteesta kärsineessä Hongkongin teknillisessä yliopistossa on tiettävästi opiskellut syksyllä 2019 ainakin yksi suomalaisopiskelija, joka on tavoitettu ja siirtynyt turvalliselle alueelle. Yliopistolla on yhteistyösopimus Tampereen yliopiston kanssa.

Sisältö