”Jos pääsen täältä, voin jatkaa työtäni” – SK tapasi Talibania piileskelevän naistoimittajan Kabulissa

Najia on yksi toimittajista, joita suomalaiset valmensivat toimimaan kouluttajina eri puolilla maata. Hän johti naisten radiokanavaa.

Suomalaisten kouluttama toimittaja Najia Kabulissa syyskuun alkupuolella.
Suomalaisten kouluttama toimittaja Najia Kabulissa syyskuun alkupuolella. © Rauli Virtanen

Vielä elokuun alussa Najia avasi joka aamu johtamansa naisten radioaseman ovet ja toivotti kuuntelijansa riemukkaasti tervetulleiksi uuteen päivään.

Lukutaidottomat naiset Badakhšanin maakunnassa Pohjois-Afganistanissa tiesivät, että luvassa oli keskusteluja naisille tärkeistä asioista – ja iloa puuduttavaan arkeen.

Elokuun 12. päivä kaikki muuttui. Taliban vyöryi maakunnan pääkaupunkiin Faizabadiin. Najian oli lukittava radiokanavansa ovet, vedettävä ylleen ystävältä saatu burka ja paettava yön selkään.

Nyt Najia, 28, istuu salaisessa tapaamispaikassa Kabulissa. Hän itkee.

”Rakastin työtäni, rakastin toimitustani ja työtovereitani. Nyt olen menettänyt tuon kaiken”, hän kertoo. Turvallisuussyistä SK käyttää Najiasta vain hänen etunimeään.

 

Kabulissa piileksii tänä päivänä tuhansia talibanien kostoa pelkääviä afgaaneja: ihmisoikeusaktivisteja, poliitikkoja, naisten ja tyttöjen kouluttajia, tulkkeja, urheiluvalmentajia, taitelijoita ja toimittajia.

Sisältö