Pasifisti ostaa ohjuksia

Japanin pääministeri haluaa sotilaallisesti vahvemman Japanin, jota vanhentunutperustuslaki ei rajoita.

suoraan sanoen 15.12.2017 06:00
Oona Komonen

Japani ilmoitti hankkivansa keskimatkan ohjuksia, jotta se voi puolustautua paremmin Pohjois-Koreaa vastaan. Hankintaa pidetään kiistanalaisena, sillä Japanin perustuslain 9. artiklaan on kirjattu sotilaallisesta voimankäytöstä luopuminen toisen maailmansodan jälkeen. Onko Japanin pasifistinen lainsäädäntö murenemassa, Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen tutkija Silja Keva?

”Perustuslaki on pasifistinen. Sen sijaan lain tulkinta on ollut pragmaattista 1950-luvulta asti. Japanilla on oikeus itsepuolustukseen aseellista hyökkäystä vastaan. Lakia ei ole muutettu 70 vuoteen, mutta sen tulkintaa venytetty erityisesti viime vuosina. Nykyinen pääministeri Shinzo Abe ajaa voimakkaasti perustuslain muutosta.”

Japanin liberaalidemokraattinen puolue LDP sai enemmistöhallituksen vuonna 2012. Perustuslain muutos on ollut sekä puolueen että pääministeri Aben agenda pitkään. Mikä muuttuisi?

”Japanin asevoimiin kuuluu aseistuksen lisäksi itsepuolustusjoukot (250 000 sotilasta). Aben mukaan itsepuolustusjoukkojen oikeutus pitäisi tunnustaa laissa, jotta keskustelu niiden perustuslain vastaisuudesta loppuisi.”

Tähtääkö Abe sotilaallisesti vahvempaan Japaniin?

”Kyllä, sotilaallisesti ja taloudellisesti. Abe kokee perustuslain Japania rajoittavana menneisyyden tuotteena. Sotilasbudjettia on korotettu, ja maan itsepuolustusjoukot ovat erittäin kehittyneet. Japanin sotilasmenot ovat maailman kahdeksanneksi suurimmat.”

Millainen prosessi perustuslain muutos on?

”Haastava. Mielipiteet vaihtelevat niin hallituksessa kuin oppositiossa. Lakimuutoksen puolesta tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö ala- ja ylähuoneissa. Lisäksi vaaditaan enemmistö kansanäänestyksessä. Kansalaisten lakimuutosten vastustus on vahvaa, vaikka kannattajiakin on. Moni näkee 9. artiklan takeena rauhanomaisesta olosta sekä taloudellisesta menestyksestä ja pelkää, että sen muuttaminen johtaa suurempaan asevarusteluun.”

Miten Japanin ulkopuolella on suhtauduttu keskusteluun lakimuutoksesta?

”Varsinkin naapurimaille se tuo mieleen Japanin sotilaallisen nousun 1930–1940-luvuilla, mikä johti valloitussotaan Aasiassa. Japanin aggressio toisen maailmansodan aikana hiertää edelleen erityisesti Kiinaa sekä Etelä- ja Pohjois-Koreaa. Maat näkevät artiklan muuttamisen merkkinä Japanin sotilaallisen voiman noususta.”

Uusilla ohjuksilla ei voi torjua Pohjois-Korean mahdollista iskua, vaan pikemminkin heikentää sen suorituskykyä omin iskuin konfliktitilanteessa. Voivatko asehankinnat toimia pelotteena?

”Sitä on vaikea arvioida. Pohjois-Korean uhka on tarjonnut Japanille mahdollisuuden laajentaa itsepuolustusjoukkojen aseistusta. Sitä Abe on käyttänyt ajaessaan omaa agendaansa.” 

Sisältö