Intiassa aurinko- ja tuulivoiman suosio kasvaa – moni hiilivoimahanke konkurssin partaalla

Vielä muutamia vuosia sitten hiilelle lupailtiin suurta tulevaisuutta Intiassa.

Uusi aurinkovoimala avattiin Intian Mirzapurissa maaliskuussa 2018. © Ludovic Marin / AFP / Lehtikuva

Intia on maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen päästäjä Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Vaikka Intia on kaukana kahdesta pahimmasta päästäjästä, sen tulevaisuus on nähty synkäksi: on epäilty, että Kiinan ei kannata riemuita päästöjensä vähentämisestä, koska Intia kasvattaa omiaan yhtä paljon.

Intia on kuitenkin vahvasti muutoksen tiellä. Maa on asettanut itselleen kovia tavoitteita ja näyttää jopa ylittävän ne.

”Moni on arvellut, että Intia vain puhuu kauniita, mutta muutos on todella näkyvissä”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen kansainvälisen hiilikampanjan koordinaattori Harri Lammi.

Hallituksen tavoitteena on asentaa 175 gigawattia uusiutuvaa energiaa vuoteen 2022 mennessä, minkä se lupasi myös Pariisin ilmastosopimuksessa. Tästä yli puolet on aurinkoenergiaa ja 60 gigawattia tuulivoimaa. Lisäksi aiotaan rakentaa vähän pienvesivoimaa, ja noin viisi gigawattia on tarkoitus saada biomassapohjaisista energiaprojekteista.

Suuri osa intialaisista elää vielä ilman sähköä

Uusiutuvien buumiin on monta syytä. Tärkein on se, että uusiutuvan energian hinta on laskenut reilusti. Hiilivoiman suosio onkin romahtanut, ja moni hiilivoimahanke on ajautunut lähelle konkurssia. Viime vuonna Intiassa asennettiin enemmän aurinko- ja tuulivoimaa kuin hiilivoimaa.

Toinen tärkeä syy lisätä aurinkovoimaa on Intian valtava ilmansaasteongelma. Etenkin suurissa kaupungeissa ilma on vaarallista hengittää. Tähän hiilivoiman alamäki ei ole ainakaan vielä vaikuttanut, mutta hengityssuojainten tarve herättelee Intian kasvavaa keskiluokkaa vaatimaan parempaa.

”Intialaiset katsovat Kiinan toimia hyvin tarkkaan ja kadehtivat kiinalaisia, jotka ovat saaneet ainakin Pekingin ilmaa puhdistumaan”, Lammi sanoo.

Kiinaan verrattuna Intia on pieni hiilimaa. Kiinalla hiilivoimaa on 900 gigawattia ja asukkaita yli 1,38 mijardia. Intialla hiilivoimaa on noin 200 gigawattia, vaikka asukkaitakin on jo 1,32 miljardia. Heistä suuri osa elää vielä ilman sähköä, mutta keskiluokka kulutustapoineen kasvaa koko ajan.

Intian hallitus on pyrkinyt sähköistämään vailla sähköä olevia kyliä. Viime vuosiin saakka sähköistysprojekti on keskittynyt hiilivoiman lisäämiseen, ja hiilelle onkin vielä muutamia vuosia sitten lupailtu suurta tulevaisuutta Intiassa.

Hiilen alamäkeä ei arvannut vielä viisi vuotta sitten kukaan.