Jyrkkä ei Kiinalle

Kiinan ja Hongkongin välejä koettelevat hongkongilaiset, joista yhä harvempi haluaa olla kiinalainen.

Aasia & Tyynimeri 09.08.2019 06:00
Teksti Hannu Pesonen
Mielenosoittajat kamppailivat Hongkongissa 28. heinäkuuta. Mellakat ovat jatkuneet viikkoja, ja poliisin erikoisjoukot ovat saaneet lempinimen ”raptorit”.
Mielenosoittajat kamppailivat Hongkongissa 28. heinäkuuta. Mellakat ovat jatkuneet viikkoja, ja poliisin erikoisjoukot ovat saaneet lempinimen ”raptorit”. © VERNON YUEN/LK

Olemme erittäin vaarallisen tilanteen partaalla, tiivisti hallintojohtaja Carrie Lam maanantaina 5. elokuuta Hongkongissa, jota mielenosoitukset ja mellakat ravistelevat jo kymmenettä viikkoa.

Lam ei liioitellut. Hongkongilaisten ja viranomaisten väkivaltaiset yhteenotot muistuttavat jo täysimittaista kansannousua. Niihin on osallistunut arviolta kaksi miljoonaa hongkongilaista eli yli neljäsosa Hongkongin väestöstä.

Niin sanotusta karkotuslaista alkaneet levottomuudet voivat jatkuessaan vaarantaa Hongkongin aseman erityishallintoalueena, joka kuuluu Kiinalle mutta toteuttaa omia lakejaan.

Lam ilmoitti jo 15. kesäkuuta, että epäsuositun karkotuslain valmistelu lopetetaan toistaiseksi. Se oli liian myöhään. Kamppailu karkotuslaista oli ehtinyt jo laajeta kamppailuksi koko Hongkongin kansanvallasta – ja siten vakavaksi arvovaltakiistaksi Kiinalle.

Sisältö