Burma: Oppositio saamassa murskavoiton

Osa maata johtavista sotilaista on jo myöntänyt tappion.
Aung San Suu Kyin puolueen NLD:n kannattajat juhlivat voittoa Yangonissa Burmassa 9. marraskuuta 2015. © Gemunu Amarasinghe / AP / LEHTIKUVA

Alustavien laskentatulosten mukaan Burman suurin oppositiopuolue NLD on saamassa sunnuntain parlamenttivaaleissa murskavoiton. Nobel-palkitun Aung San Suu Kyin puolue saattaa jopa muodostaa hallituksen yksin.

Lopullinen ääntenlaskenta kestää vielä useita päiviä, mutta osa maata johtavista sotilaista on jo nyt myöntänyt tappionsa.

Se antaa toivoa sille, että maassa valta todella vaihtuu. Edellisen kerran kun NLD voitti vaalit vuonna 1990, sotilasjuntta mitätöi tuloksen ja satoja NLD-puolueen aktivisteja teljettiin vankiloihin.

EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit sujuivat odotettua paremmin ja jopa 95 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Tarkkailijat saivat valvoa äänestystä vapaasti jopa armeijan tukikohdissa.

NLD-puolueen viestintävastaava arvioi tiistaina, että puolue oli saattaa voittaa yli 250 paikkaa parlamentin alahuoneen jaossa olevista 330 paikasta.