Brunein sulttaani julisti maahansa jyrkät ääri-islamilaiset teloituslait – kuningasperheen omia playboytuhlareita ne eivät koske

Esimerkiksi homoseksuaalisuudesta tai aviorikoksista voidaan jatkossa rankaista kivittämällä kuoliaaksi. Varkaita uhkaa käden tai jalan menettäminen.

Aasia
Teksti
Hannu Pesonen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pää poikki tai murskaksi kivisateessa. Ensin käsi irti miekalla, sitten jalka.

Muun muassa tällaiset rangaistukset odottavat jatkossa lainrikkojia Bruneissa. Upporikas sulttaani Hassanal Bolkiah, 72, otti maassaan käyttöön islamin vanhoillisen šaria-lain jyrkimmät tulkinnat 3. huhtikuuta.

Ratkaisu merkitsee huolestuttavaa suunnanmuutosta alueella, joka on tunnettu maltillisista islamintulkinnoista.

Bruneissa ei ole teloitettu ketään sitten vuoden 1957. Nyt maasta on tullut Itä- ja Kaakkois-Aasian ainoa valtio, joka langettaa kuolemantuomion teoista, joita useimmissa maailman valtioissa ei edes lasketa rikoksiksi.

Esimerkiksi sekä miesten että naisten homoseksuaalisista teoista voidaan vastedes tuomita Bruneissa kuolemaan kivittämällä.

Yhtä ankaraa rangaistusta homoseksuaalisuudesta soveltaa vain viisi muuta valtiota maailmassa. Kaikki ovat vanhoillisia muslimimaita: Saudi-Arabia, Iran, Jemen, Sudan ja Somalia.

Kaikki perustavat päätöksensä šariaan, vaikka islamilaisen lain kulmakivenä olevassa muslimien pyhässä kirjassa Koraanissa ei ole ainuttakaan mainintaa homoseksuaalisuudesta syntinä.

Sen sijaan esimerkiksi Brunein muslimienemmistöiset naapurimaat edustavat vapaamielisempää linjaa.

Indonesia ei rankaise homoudesta. Myös Malesian uusi pääministeri Anwar Ibrahim aikoo poistaa homoseksuaaliuuden rangaistavuuden. Hänen mielestään kyse on ”muisto Britannian siirtomaavallasta, jolla ei ole mitään tekemistä islamin tai kristinuskon kanssa.”

Murikoilla tai miekalla voidaan Bruneissa teloittaa myös syrjähypyn tekijöitä, muita avioliiton ulkopuolista seksiä harjoittaneita sekä naisia, jotka ovat tulleet raskaiksi muusta kuin avioseksistä.

Sama rangaistus seuraa väkivaltaisista ryöstöistä, raiskauksista sekä islamin ja profeetta Muhammedin halventamisesta.

Myös lievempiin rikoksiin syyllistyneille on luvassa karu kohtelu. Ensikertalaisen varkaan oikea käsi katkaistaan ranteesta, uusijalta amputoidaan vasen jalka nilkasta. Olutpullon korkkaaminen tietää raippoja.

Ruoskintaa seuraa myös monista muista rikkomuksista kuten siitä, että jättää osallistumatta muslimien viikoittaisen pyhäpäivän perjantain rukouksiin tai ei kunnioita paastokuukauden ramadanin sääntöjä.

Rangaistukset koskevat myös alaikäisiä, tietyin rajoituksin.

 

Lakiuudistus julkistettiin alun perin jo kuusi vuotta sitten. Tyrmäävä kansainvälinen arvostelu sai sulttaanin kuitenkin silloin jäädyttämään sen käyttöönoton.

Nytkin vastaulauseita on riittänyt.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on tuominnut lakimuutokset epäinhimillisiksi, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilkeiksi ja julmiksi.

”Uudistus” heittää maan takaisin kohti keskiaikaa, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on todennut.

Useat länsimaat ovat vedonneet sulttaaniin, että hän joko peruisi päätöksensä tai pitäisi huolta, ettei rangaistuksia otettaisi käyttöön.

Näyttelijä George Cloney, laulajatähti sir Elton John ja monet muut viihdemaailman kuuluisuudet ovat  kannustaneet boikotoimaan sulttaanin eri puolilla maailmaa omistamia loistohotelleja.

Näyttää kuitenkin siltä, ettei painostus ole saanut sulttaania muuttamaan mieltään.

Šarian ei ole tarkoitus korvata Brunein rikoslakia kokonaan, vaan nousta sen rinnalle vaihtoehdoksi, jonka tuomari voi harkintansa mukaan valita.

On epäselvää koskevatko uudet lait vain bruneilaisia muslimeja vai myös muiden uskontojen tunnustajia ja ulkomaalaisia.

Tähän asti esimerkiksi ei-muslimit ovat saaneet tuoda alkoholia verovapaasti maahan ja nauttia sitä yksityistiloissa, kunhan ovat toimineet huomiota herättämättä.

Muslimeja Brunein asukkaista on kaksi kolmasosaa, buddhalaisia ja kristittyjä kumpiakin noin kymmenesosa.

Vuonna 2006 sulttaani teki perustuslakiin tarkistuksen, jossa hänet määriteltiin erehtymättömäksi.

Brunei on pinta-alaltaan hiukan Kuusamoa pienempi pläntti, joka sijaitsee pääosin Indonesialle ja Malesialle kuuluvan, Suomea yli kaksi kertaa suuremman jättiläissaaren Borneon pohjoisosassa.

Bolkiahin suku on hallinnut maata yksinvaltaisesti 1400-luvulta asti. Hän itsekin on ollut vallan kahvassa jo vuodesta 1968 eli yli viisikymmentä vuotta.

Itsevaltaisen sulttaanin asema saattaisi riittää monelle, muttei Bolkiahille.

Hän on myös maansa presidentti, pääministeri, ulkoministeri, puolustus- ja valtiovarainministeri sekä ylimpiä uskonasioita valvova kalifi. Sulttaani johtaa myös poliisivoimia, armeijaa ja tullilaitosta.

Kruununprinssiksi nostettu sulttaanin poika Al-Muhtadee Billah Bolkiah, 45, saa tyytyä erikoisministerin titteliin.

Demokratia on vitsin asteella.

Bruneissa on toiminut sulttaanin nimittämien 21 kansanedustajan parlamentti vuodesta 2004. Parlamentin aloittaessa perustuslakiin kirjattiin, että seuraavat edustajat valitsisi kansa. Bruneilaiset ovat odotelleet vaalipäivän ilmoittamista nyt jo 15 vuotta.

Vuonna 2006 sulttaani teki perustuslakiin tarkistuksen, jossa hänet määriteltiin erehtymättömäksi.

Minkä hyvänsä kielteisen asian sanominen tai kirjoittaminen sulttaanista on majesteettirikos, josta rankaistaan ankarasti.

Bolkiahin asemaa vahvistaa raha.

Valtavien öljyvarojen päällä kelluva Brunei oli upporikas jo itsenäistyessään Britannian siirtomaavallasta vuonna 1984. Vajaan puolen miljoonan asukkaan minivaltion kansantuote oli tuolloin henkeä kohti maailman korkein.

Öljyvarojen hyödyntäminen on alusta asti ollut lähes tyystin Shell-yhtiön yksinoikeus.

Yhtiön maalle tahkoamat öljytulot ovat kuitenkin ohjautuneet suoraan sulttaanin rahakirstuihin, joista hän on ohjannut harkintansa mukaan pieniä puroja alamaisilleen.

Pienetkin purot ovat tosin riittäneet tuottamaan tilanteen, jossa bruneilaiset eivät suuremmin kadehdi naapureitaan Malesiassa tai Indonesiassa.

Bruneilaiset eivät maksa penniäkään veroja ja saavat valtiolta ilmaisen asunnon. Ilmaista on myös julkinen liikenne, lääkärit ja sairaalat, koulut ja yliopistot.

Jokainen saa halutessaan työpaikan, josta maksetaan naapurimaiden tasoa parempaa palkkaa. Eläke- ja sosiaalitukijärjestelmä kattaa kaikki kansalaiset.

Sulttaanisuku osti 1990-luvulla melkein puolet kaikista Rolls-Roycen tehtailla valmistetuista autoista.

Jyrkkenevät islamintulkinnat ovat rajussa ristiriidassa sulttaanin ja kuninkaallisen perheen omien elintapojen kanssa.

Hassanal Bolkiah on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, mutta myös yksi suurimmista kerskakuluttajista ja tuhlareista.

Arviot sulttaanin omaisuuden arvosta liikkuvat 25-30 miljardin euron välillä. Tällä rahalla hän on ostanut itselleen muun muassa maailman suurimman harvinaisten loistoautojen kokoelman.

Kokoelmaan kuuluu pelkästään Rolls-Royce-merkkisiä loistoautoja yli viisisataa kappaletta. Kaikki ovat luksusmerkin valikoiman kalleimmasta päästä ja yleensä räätälöity sulttaanin kulloistenkin mielihalujensa mukaisiksi.

Myös McLarenin ja Ferrarin Formula 1- ja muut urheiluautot kiinnostavat sulttaania, samoin Porschet.

Lisäksi hän on rakennuttanut kultakupolisen 1 788 huoneen palatsin, joka on tiettävästi maailman suurin yksityisasunto.

Muihin tärkeisiin asioihin sulttaanin elämässä kuuluvat hyvät erikoisvalmisteiset sikarit, kaikenlaiset kultaesineet, oman Boeing 747-laajarunkokoneen ja helikopterien lentäminen, kilpa-autojen ajaminen, golf ja hevospoolo.

Myös sulttaanin lapset, veljet ja siskot ovat kovia shoppailemaan. Sulttaanisuku osti 1990-luvulla melkein puolet kaikista Rolls-Roycen tehtailla valmistetuista autoista.

 

Sulttaania ja etenkin hänen nuorempaa veljeään Jefri Bolkiahia on syytetty myös haareminpidosta.

Entinen Miss USA Shannon Marketic väitti, että hänet ja useat muut naiset houkuteltiin vuonna 1997 Bruneihin, jossa heitä pidettiin sulttaanin palatsissa vangittuina ja huumattuina ja käytettiin seksuaalisesti hyväksi yli kuukauden ajan.

Sulttaani ja hänen pikkuveljensä kiistivät väitteet.

Puolentoista vuoden harkinnan jälkeen amerikkalainen oikeusistuin päätti, ettei se voi syyttää vieraan valtion hallitsijaa.

Pikkuveli Jefri Bolkiahin tuhlaileva playboyelämä paisui kuitenkin niin mielettömiin mittoihin, että sulttaanin oli lopulta pakko asettaa hänet syytteeseen vuonna 2000.

Oikeudenkäynnin perusteella vaikuttaa siltä, että 1990-luvulla Brunein valtiovarainministerinä toimineen pikkuveljen kymmenvuotinen kausi oli yhtämittaista orgiaa.

Jefri Bolkiahin syytettiin törsänneen yli 12 miljardia euroa valtion varoja noin 17 lentokoneeseen, useisiin huvijahteihin, jättiläiskokoisiin timantteihin ja naispuolisiin viihdyttäjiin, joita rahdattiin Bruneihin lentokonelasteittain.

Oikeudenkäynti päätyi lopulta sovitteluratkaisuun, joka otti huomioon Jefrin vetoomuksen ”saada jatkaa omaa elämäntapaansa”.

Häneltä poistettiin kuitenkin kaikki valtiolliset velvollisuudet ja hän sitoutui palauttamaan arviolta 2,5 miljardin euron arvosta varallisuutta. Siitä lähtien sulttaani on hoitanut valtiovarainministerin velvollisuudet ja vastuut itse.

Vuonna 2015 sulttaani kielsi muslimeilta joulunvieton ja pukeutumisen joulupukiksi.

Sulttaanin šaria-ratkaisujen päävaikuttimena ei vaikuta olevan uskonnollinen intomieli tai vanhoillisten islamilaisten liikkeiden painostus. Syynä on pikemminkin vuosikymmenten tolkuttoman tuhlailun tuottama rahapula.

Brunein öljyvarat hiipuvat nopeaa vauhtia. Niiden tilalle ei kuitenkaan ole kehitetty korvaavia tulontuojia. Varoja ei myöskään ole rahastoitu tai sijoitettu pahan päivän varalle. Talous on viime vuosina taantunut tai polkenut paikallaan.

Jos varat muuttuvat veloiksi, kansan nauttimista etuuksista on pakko kärsiä. Se vaarantaisi hallitsijan aseman.

Sulttaani näyttää etsivän pelastusta Arabian niemimaan upporikkaista ja vanhoillisista öljyvaltioista.

Saudi-Arabian, Kuwaitin ja Arabiemiraatitien, hätätilassa ehkä Iraninkin toivotaan tarjoavan investointeja ja lahjarahaa veljesmaalle, joka ohjailee näkyvästi uskonnollista kurssiaan niiden kaltaiseksi.

Šaria-lakien lisäksi Bolkiah on tehnyt muitakin tarkistuksia, joiden uskoo olevan vanhoillisten rahoittajien mieleen.

Vuonna 2015 sulttaani kielsi muslimeilta joulunvieton ja pukeutumisen joulupukiksi sekä kaikki julkiset joulukoristelut.

Muslimilasten ”altistaminen muiden uskontojen uskomuksille ja tavoille” muuttuu rangaistavaksi ja vuorokauden viisi rukouskutsua kuulutetaan jatkossa moskeijoiden lisäksi kaikissa julkisissa tiloissa.

Sulttaanin valinta saattaa kuitenkin osoittautua virhearvioksi.

Saudi-Arabia ja Iran käyvät paraikaa ankaraa keskinäistä huutokauppa siitä kumpi on nykyaikaisempi länsimaiden silmissä. Se pakottaa kumpaakin uudistamaan yhteiskuntamalliaan ja lainsäädäntöään.

Vielä vähemmän Brunein šaria-kokeiluihin haluavat samaistua saudeja astetta vapaamielisemmät Kuwait tai Arabiemiraatit.

Niillä on täysi työ torjua ja häivyttää omaan lainkäyttöönsä kohdistuva arvostelu.