Bloggareita valvotaan Vietnamissa: Viranomaiset painostivat seksikuvilla – ”pyhät hetkeni oli pilattu”

Nainen päätti julkaista tarinansa Facebookissa kaikkia yksityiskohtia myöten.
Anh Chi (vas.) ja Pham Doan Trang arvostelevat kirjoituksissaan Vietnamin kommunistista puoluetta ja Kiinan toimintaa Kaakkois-Aasiassa. © Teppo Tiilikainen

HANOI Vietnamin lehdistö, radio ja televisio ovat tiukasti kommunistisen puolueen kontrollissa, mutta internet on avannut kansalaiskeskustelulle uusia mahdollisuuksia. Sen vuoksi viranomaisten vaino kohdistuu nyt bloggareihin, jotka kirjoittavat yhteiskunnallisista kysymyksistä.

"Vietnamissa on 35 miljoonaa internetin käyttäjää ja 20 miljoonaa Facebook-tiliä, mutta vain harvat uskaltavat kirjoittaa poliittisista aiheista", sanoo hanoilainen toimittaja Pham Doan Trang, 37.

Herkimmät aiheet liittyvät hänen mukaansa ihmisoikeuksiin ja demokratiaan. Myöskään kommunismia tai Kiinaa ei saa arvostella, vaikka Kiinan ja Vietnamin hallitusten suhteet ovat erittäin kireät.

Trang on kirjoittanut viime aikoina paljon ystävänsä Nguyen Huu Vinhin tapauksesta. Vinh on pyörittänyt netissä suosittua blogia, joka sisältää uutisia ja hallitukseen kriittisesti suhtautuvien toisinajattelijoiden kirjoituksia.