Afgaaninaisjärjestöt vetoavat maailman johtajiin: Älkää tunnustako Talibanin hallintoa

Myös 20 naisjohtajaa eri maista vetoaa afgaaninaisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Vetoomuksen ensimmäinen allekirjoittaja on presidentti Tarja Halonen.
Hunnutettuja opiskelijoita Talibania tukevassa tilaisuudessa Kabulin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella 11. syyskuuta.
Hunnutettuja opiskelijoita Talibania tukevassa tilaisuudessa Kabulin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella 11. syyskuuta. © Aamir Qureshi / AFP / Lehtikuva

Viisi afganistanilaista naisjärjestöä vetoaa maailman johtajiin, ettei yksikään maa tunnustaisi Talibanin johtamaa hallitusta, ennen kuin se sitoutuu täysimääräisesti kunnioittamaan naisten oikeuksia.

Vetoomus on osoitettu New Yorkissa tänään tiistaina 21. syyskuuta aloittavalle YK:n yleiskokoukselle.

”YK:n yleismaailmallisesta ihmisoikeuksien julistuksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 73 vuotta”, naisjärjestöt kirjoittavat.

”Nyt kapinallisjoukko, jolla ei ole mitään laillista, poliittista tai moraalista mandaattia, on ryöstänyt meiltä meidän ihmisoikeutemme.”

Naiset kertovat, että heistä moni muistaa Talibanin edellisen valtakauden vuosina 1996–2001.

”Sisariamme hakattiin, heitä kivitettiin ja ammuttiin kuoliaaksi. Juhlimme päivää, jolloin hallinto kukistettiin ja olemme sen jälkeen ponnistelleet ihmisoikeuksien, naisten oikeuksien ja demokratian puolesta, jotta ne, jotka tulevat jälkeemme, saavat elää vapaina ja rauhassa.”

Nyt painajainen on palannut, naiset kirjoittavat. Työssä käyviä naisia on ammuttu heidän lastensa silmien edessä, tyttöjä pakotetaan naimisiin taliban-taistelijoiden kanssa, tyttöjen pääsy kouluun ja naisten pääsy työpaikoille on estetty. Sortoa vastaan protestoineita naisia hakataan.

”Meidän oikeutemme ovat ihmisoikeuksia, ja olemme tehneet vuosia työtä niiden eteen. Emme ole valmiita luopumaan niistä ja toivomme, että kansainvälinen yhteisö seisoo rinnallamme”, järjestöt kirjoittavat.

Naisjärjestöt toivovat, ettei yksikään maa tunnusta Talibanin hallintoa, ennen kuin se on sitoutunut poistamaan kaiken naisiin kohdistuvan syrjinnän kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Afganistanin edellinen hallitus allekirjoitti naisten syrjinnän kieltävän kansainvälisen CEDAW-sopimuksen 2003.

Naisjärjestöt myös kehottavat kansainvälistä yhteisöä välittömästi käynnistämään ihmisoikeusloukkausten seurannan ja analysoinnin maassa.

 

Talibanin johto puolestaan ilmoitti tiistaina, että se on valmis ottamaan maan ihmisoikeustilanteen käsittelyyn, jos kansainvälinen yhteisö tunnustaa ensin Talibanin hallinnon.

Toistaiseksi yksikään valtio ei ole tunnustanut Talibanin hallintoa.

Valtioiden päämiehet kokoontuvat tänään tiistaina New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen, joka kestää syyskuun loppuun asti. Suomesta kokoukseen osallistuvat presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd).

Maanantaina 20. syyskuuta 20 naisjohtajaa eri puolilta maailmaa julkistivat oman vetoomuksensa afgaaninaisten ja tyttöjen puolesta.

Vetoomuksen ensimmäinen allekirjoittaja oli presidentti Tarja Halonen.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Uuden Seelannin entinen pääministeri Helen Clark, Irlannin entinen presidentti Mary McAleese sekä Kanandan entinen pääministeri Kim Campbell.

Vetoomuksessa vaaditaan afgaaninaisten ja -tyttöjen ihmisoikeuksien kunnioittamista sekä naisten yhdenvertaisen osallistumisen takaamista kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla sekä rauhanprosessissa.