Afgaaninaisjärjestöt vetoavat maailman johtajiin: Älkää tunnustako Talibanin hallintoa

Myös 20 naisjohtajaa eri maista vetoaa afgaaninaisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Vetoomuksen ensimmäinen allekirjoittaja on presidentti Tarja Halonen.
Hunnutettuja opiskelijoita Talibania tukevassa tilaisuudessa Kabulin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella 11. syyskuuta.
Hunnutettuja opiskelijoita Talibania tukevassa tilaisuudessa Kabulin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella 11. syyskuuta. © Aamir Qureshi / AFP / Lehtikuva

Viisi afganistanilaista naisjärjestöä vetoaa maailman johtajiin, ettei yksikään maa tunnustaisi Talibanin johtamaa hallitusta, ennen kuin se sitoutuu täysimääräisesti kunnioittamaan naisten oikeuksia.

Vetoomus on osoitettu New Yorkissa tänään tiistaina 21. syyskuuta aloittavalle YK:n yleiskokoukselle.

”YK:n yleismaailmallisesta ihmisoikeuksien julistuksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 73 vuotta”, naisjärjestöt kirjoittavat.

”Nyt kapinallisjoukko, jolla ei ole mitään laillista, poliittista tai moraalista mandaattia, on ryöstänyt meiltä meidän ihmisoikeutemme.”

Naiset kertovat, että heistä moni muistaa Talibanin edellisen valtakauden vuosina 1996–2001.

”Sisariamme hakattiin, heitä kivitettiin ja ammuttiin kuoliaaksi. Juhlimme päivää, jolloin hallinto kukistettiin ja olemme sen jälkeen ponnistelleet ihmisoikeuksien, naisten oikeuksien ja demokratian puolesta, jotta ne, jotka tulevat jälkeemme, saavat elää vapaina ja rauhassa.”