91-vuotias Viro luovii talouskriisissä entistä hajanaisempana

Ulkomaat 24.2.2009 12:07

Virossa juhlitaan tänään itsenäisyyspäivää entistä riitaisempana ja hajanaisempana. Oppositiojohtaja, keskustapuolueen puheenjohtaja Edgar Savisaar viettää itsenäisyyspäivää Brysselissä, kun presidentti Toomas-Hendrik Ilves kosiskelee venäläisiä pitämällä valtakunnan kermalle vastaanottonsa Itä-Virossa Jõhvissä. Mielipidekyselyt näyttävät, että kansalaisten vieraantuneisuus poliitikoista lisääntyy nopeasti, mutta ei ole vielä Latvian tasoa.Tallinnan vanhaa keskustaa. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tallinnan vanhaa keskustaa. (Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)

Viron hallituksen ja Tallinnan kaupungin välinen valtataistelu johti siihen, että parlamentti lähti viime viikolla torpedoimaan keskustan paikallispolitiikkaa hallitustason lakiesityksillä. Tallinnan kaupunki osallistuu rahapulasta kärsivän valtion säästötalkoisiin hallintouudistuksella, joka yhdistää kahdeksan kaupunginosaa yhdeksi kokonaisuudeksi.

Taloudellisten vaikutusten lisäksi hallintouudistuksella on poliittisia vaikutuksia. Se antaa keskustalle ja sitä äänestäville venäläisille erinomaisen asetelman ensi syksyn paikallisvaaleissa vahvistaa keskustan johtoasemaa entisestään. Estääkseen keskustan voittokulun hallituspuolueet tekivät tasa-arvolain esitykseen lisäyksen, joka estää hallintouudistuksen Tallinnassa.

Tästä farssista ovat jo useat virolaiset poliitikot ja kolunmistit lyhyesti todenneet, että ”vastenmielistä, vastenmielistä, vastenmielistä”. Virossa pitkään asunut, Åbo Akademin sosiologian professori Mikko Lagerspetz ihmettelee, miten kaupunginosien yhdistämistä koskeva asia kyettiin kytkemään tasa-arvolakiin.

”Mielenkiintoista nähdä, hyväksyykö presidentti Ilves lakiesityksen. Tällainen politiikan teko ei lisää uskottavuutta kansalaisten silmissä”, Lagerspetz pohtii.

Ennenaikaisia
vaaleja pelätään

Virossa venäläiset eivät saa äänestää parlamenttivaaleissa, mutta paikallisvaaleissa heillä on äänioikeus. Paikallistasolla Viron politiikka onkin hyvin erinäköistä kuin parlamentissa.

Virossa pitäisi tehdä hallintouudistus, jossa nykyiset yli kaksi sataa kuntaa pitäisi karsia puoleen. Tallinna näytti esimerkkiä kaupunginosia yhdistämällä. Nyt Isänmaa-puolue pelkää, että Tallinnan esimerkin mukaan syntyisi Suur-Narva, joka koostuisi enimmäkseen venäläisistä.

”Paikallistasolla vaaleissa saattaa etninen kysymys nousta pintaan. Keskusta menestyy venäläisten äänillä, sillä venäläiset kokevat kykenevänsä etenemään politiikassa keskustapuolueessa paremmin kuin muissa puolueissa”, Lagerspetz muistuttaa.

Lagerspetz luonnehtii Viron politiikkaa siten, että enemmistö jyrää vähemmistön, olipa vallassa kuka tahansa. Sen takia puheet ennenaikaisista vaaleista eivät ole hänestä kiinnostavia. Virossa pelätään, että budjettileikkauksia joudutaan tekemään toistamiseen, eikä hallitusrintama enää kestäisi sitä.

”Uudet vaalit eivät ratkaise pattitilannetta”, Lagerspetz arvioi.

Postimees-lehden mielipidemittauksen mukaan lähes kolmannes eli 28 prosenttia virolaisista ei enää aio äänestää ketään tulevissa vaaleissa.

”Nykyinen talouskriisi on globaali. Vaikea sanoa, ovatko ihmiset pettyneitä virolaisiin poliitikoihin vai he eivät vain usko, että tilanteen ratkaisun avaimet olisivat virolaisten itsensä käsissä”, Lagerspetz sanoo.

Viro julistautui itsenäiseksi valtioksi 24. helmikuuta 1918.

Teksti Leena Hietanen, Tallinna

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.