8 päivää USA:n vaaleihin: McCain keskittyy talouteen

Ulkomaat 27.10.2008 09:45

Toimittaja Jari Lindholmin tiivistelmä presidentinvaalikamppailun viime vaiheista.Republican presidential candidate Sen. John McCain, R-Ariz., is seen reflected in a TelePrompTer as he is introduced at a rally at Zanesville High School in Zanesville, Ohio, Sunday, Oct. 26, 2008.

Republikaanien presidenttiehdokas John McCain vaalitilaisuudessa Zanesvillessa Ohiossa 26. lokakuuta 2008.

* Mielipidetiedustelujen mukaan demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Barack Obama johtaa kilpailijaansa, republikaani John McCainia keskimäärin prosenttiluvuin 51-42. Kamppailun odotetaan tiukentuvan ennen marraskuun 4. päivän vaaleja, kun viimeiset äänestäjät tekevät valintansa.

* Kyselyiden mukaan Obama johtaa McCainia kaikissa tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa Ohiossa, Pennsylvaniassa ja Floridassa, mutta vain Pennsylvaniassa hänen johtonsa on tuntuva.

* Yritettyään tuloksetta kaventaa Obaman johtoa henkilökohtaisilla hyökkäyksillä McCain on päätynyt toisenlaiseen taktiikkaan, varoittamaan äänestäjiä kilpailijansa veropolitiikasta ja turvallisuuspoliittisesta kokemattomuudesta. NBC-kanavan Meet the Press -ohjelmassa sunnuntaina McCain toisti jälleen, ettei ole George W. Bush.

* Politico.com-nettisivusto ja CNN-tv-kanava kertovat ristiriidoista McCainin neuvonantajien ja varapresidenttiehdokas Sarah Palinin välillä. Tietojen mukaan Palin ei kunnioita kampanjan linjauksia vaan on ryhtynyt sooloilemaan omissa vaalitilaisuuksissaan ja puhunut McCainin kanssa ristiin.

* Entinen presidentti Bill Clinton osallistuu ensimmäistä kertaa Obaman vaalitilaisuuteen keskiviikkona Floridassa.

* Ehdokkaat pilkkasivat jälleen toisiaan viikonlopun puheissa. McCain nauratti yleisöään lainaamalla lehtitietoja, joiden mukaan Obaman virkaanastujaispuhe on jo kirjoitettu. Obama puolestaan sanoi, että kun McCain arvostelee Bushia, se on ”sama kuin Robin suuttuisi Batmanille”.

Teksti
Jari Lindholm

Kuva
Carolyn Kaster / AP / Lehtikuva