6 päivää USA:n vaaleihin: Konservatiivit syyttävät jo McCainia tappiosta

Ulkomaat 29.10.2008 09:10

Toimittaja Jari Lindholmin tiivistelmä presidentinvaalikamppailun viime vaiheista.Republican presidential candidate Sen. John McCain, R-Ariz., flashes his supporters a thumbs up during a campaign rally in Fayetteville, N.C., Tuesday, Oct. 28, 2008. (AP Photo/Stephan Savoia)

Republikaanien presidenttiehdokas John McCain loi uskoa kannattajiinsa Fayettevillessa Pohjois-Carolinnassa 28. lokakuuta 2008.

* Valtakunnalliset mielipidetiedustelut näyttävät Barack Obaman vievän noin 51 prosenttia äänistä ja John McCainin jäävän noin 43:een. Koska presidentinvaali on kuitenkin epäsuora, kokonaisääniprosentilla ei ole merkitystä, vaan voittaja on se, joka saa enemmistön valitsijamiehistä. Fivethirtyeight.com-nettisivustoa pitävän Nate Silverin mukaan vaali-illasta tulee jännittävä vain siinä tapauksessa, että McCain pääsee ennen vaalipäivää kahden prosenttiyksikön päähän Obamasta kahdessa kolmesta tärkeästä vaa’ankieliosavaltiosta, jotka ovat Colorado, Virginia ja Pennsylvania. Tällä hetkellä tilanne on Obaman hyväksi Coloradossa 51,3-44,8, Virginiassa 51,8-43,8 ja Pennsylvaniassa 52,2-40,6.

* Konservatiivinen National Review -lehti syytti tiistaina McCainia väistämättömästä tappiosta. Kampanjan alamäkeen ei ole syynä kukaan muu kuin kandidaatti itse, Rich Lowry kirjoitti kolumnissa, jonka otsikko oli ”John McCain – kiusankappaleen tuska”.

* ”Kun kaksi kapinallista yhdistää voimansa, he eivät aina ole kaikesta samaa mieltä, mutta hauskaa heillä on”, McCain sanoi vaalitilaisuudessa Pennsylvaniassa. Tiedotusvälineissä on viime päivinä kerrottu avoimesta riidasta McCainin neuvonantajien ja varapresidenttiehdokas Sarah Palinin välillä.

* Ennakkoäänestys on käynnissä erityisen kiivaana eteläisissä osavaltioissa Georgiassa, Louisianassa ja Pohjois-Carolinassa, jossa demokraatteja perinteisesti äänestävät mustat käyvät uurnille poikkeuksellisen innokkaasti. Floridassa republikaanikuvernööri Charlie Crist ilmoitti tiistaina puolueensa tyrmistykseksi, että vaalihuoneistot saavat ennakkoäänestyksen ajan olla auki 12 tuntia.

Teksti
Jari Lindholm

Kuva
Stephan Savoia
/ AP Photo

Aiemmat tiivistelmät
7 päivää USA:n vaaleihin: Uusnatsit suunnittelivat Obaman murhaa (SK netti 28.10.2008)
8 päivää USA:n vaaleihin: McCain keskittyy talouteen (SK netti 27.10.2008)