4 päivää USA:n vaaleihin: Maanvyöry vai pitkä vaali-ilta?

Ulkomaat 31.10.2008 10:06

Toimittaja Jari Lindholmin tiivistelmä presidentinvaalikamppailun viime vaiheista.Republican presidential candidate Sen. John McCain, R-Ariz., has his eye poked by Alyssa Howald of Wickliffe, Ohio during a rally at Mentor High School in Mentor, Ohio, Thursday, Oct. 30, 2008. (AP Photo/David Richard)

Republikaanien presidenttiehdokas John McCain ja tuleva äänestäjä Alyssa Howald vaalitilaisuudessa Mentorissa Ohiossa 30. lokakuuta 2008.

* Republikaanien presidenttiehdokkaan John McCainin odottamaa vaalikamppailun tiukentumista ei ole vielä tapahtunut. Torstain mielipidetiedustelujen mukaan Barack Obama johtaa McCainia prosenttiluvuin 50-44. Tärkeimmissä vaa’ankieliosavaltioissa Obaman etumatka on pysynyt vahvana jo kaksi viikkoa.

* Eräät asiantuntijat ennustavat jo, että vaali-illasta tulee lyhyt Obama maanvyöryvoiton takia. Toisten mielestä McCainin peli ei ole alkuunkaan pelattu. Jos Obama ei voita Pennsylvaniaa, lopputulosta joudutaan odottamaan pitkään, jopa keskiviikkoiltapäivään Suomen aikaa.

* Varapresidenttiehdokas Sarah Palinista on tullut riippakiva McCainille, kertoi torstai-iltana julkistettu New York Times -lehden ja CBS-kanavan kysely. Vastanneista 59 prosenttia uskoi, ettei Palin ole pätevä varapresidentiksi.

* Obama aikoo käyttää kampanjansa neljä viimeistä päivää sukkuloimalla halki Yhdysvaltojen. Perjantaina hän on Indianassa ja lauantaina Nevadassa, Coloradossa ja Missourissa. Vielä maanantaina, päivää ennen vaaleja, hän käy Floridassa, Pohjois-Carolinassa ja Virginiassa. Useimmat hänen matkakohteistaan olivat vahvoja republikaanialueita vielä vuoden 2004 vaaleissa.

* Entinen varapresidentti ja Nobel-palkittu Al Gore kampanjoi perjantaina Obaman puolesta Floridassa. Gore hävisi vuoden 2000 vaalit George W. Bushille niukasti Floridan valitsijamiesäänillä.

Teksti
Jari Lindholm

Kuva
David Richard / AP / Lehtikuva

Aiemmat tiivistelmät
5 päivää USA:n vaaleihin: Obama säilyttänyt johtonsa (SK netti 30.10.2008)
6 päivää USA:n vaaleihin: Konservatiivit syyttävät jo McCainia tappiosta (SK netti 29.10.2008)
7 päivää USA:n vaaleihin: Uusnatsit suunnittelivat Obaman murhaa (SK netti 28.10.2008)
8 päivää USA:n vaaleihin: McCain keskittyy talouteen (SK netti 27.10.2008)