3 päivää USA:n vaaleihin: Pennsylvaniasta tulossa tiukka kamppailu

Ulkomaat 1.11.2008 09:15

Toimittaja Jari Lindholmin tiivistelmä presidentinvaalikamppailun viime vaiheista.Democratic presidential candidate, Sen. Barack Obama, D-Ill., arrives at a rally in Highland, Ind., Friday, Oct. 31, 2008. (AP Photo/Jae C. Hong)

Demokraattien presidenttiehdokasa Barack Obama rientää lavalle vaalitilaisuudessa Highlandissa Indianassa 31. lokakuuta 2008.

* Yhdysvaltojen presidentinvaalikamppailu on melkein täsmälleen samassa, missä se oli kuukausi sitten: Barack Obama johtaa John McCainia noin 6,5 prosenttiyksiköllä. McCainin odottamaa etumatkan kaventumista ei ole tapahtunut, vaikka häne neuvonantajansa sellaisesta perjantaiaamuna puhuivatkin.

* Yksi suurista kysymyksistä on, mitä tapahtuu tiistaina Pennsylvaniassa, jossa Obaman johto on hiukan kaventunut. Jos McCain voittaa Pennsylvanian, vaali-illasta saattaa tulla pitkä.

* Obaman kotikaupungin Chicagon Tribune-lehti kertoo kahdeksan syytä, miksi Obama sen mielestä voittaa ensi tiistain vaalit: hänellä on innokkaampi kannattajakunta, pätevämpi kenttäväki ja enemmän rahaa mainontaan, McCain on pilannut oman brändinsä, Sarah Palin on katastrofi, Obaman kantti on kestänyt, McCain samastetaan Bushiin ja – Obama on ollut onnekas.

* Washington Post -lehti analysoi syitä Obaman etumatkaan ja löytää yhden, josta ei juuri puhuta: vaaliväittelyt. Lehden mukaan Obama voitti kaikki kolme väittelyä ylivoimaisesti, ja sen jälkeen hänen johtoasemansa on mielipidetiedusteluissa ollut vakaa.

Teksti
Jari Lindholm

Kuva
Jae C. Hong / AP / Lehtikuva

Aiemmat tiivistelmät
4 päivää USA:n vaaleihin: Maanvyöry vai pitkä vaali-ilta? (SK netti 31.10.2008)
5 päivää USA:n vaaleihin: Obama säilyttänyt johtonsa (SK netti 30.10.2008)
6 päivää USA:n vaaleihin: Konservatiivit syyttävät jo McCainia tappiosta (SK netti 29.10.2008)
7 päivää USA:n vaaleihin: Uusnatsit suunnittelivat Obaman murhaa (SK netti 28.10.2008)
8 päivää USA:n vaaleihin: McCain keskittyy talouteen (SK netti 27.10.2008)

Kuvakooste
Syrjäkylien Amerikka: Menetetty maa (SK netti 31.10.2008)