Vuoroin vieraissa: Kaarle XVI Kustaa ei ole ensimmäinen alan mies

Kaarle XVI Kustaa
Teksti
Jukka Ukkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kaarle XVI Kustaa
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa piti tiedotustilaisuuden Hunnebergin metsässä 4. marraskuuta perinteisen hirvijahdin jälkeen. Kuva Erik Abel / AP / Lehtikuva.

Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan ympärillä vellova seksikohu ei ole ensimmäinen laatuaan – skandaaleja on ollut jo vanhoissa saduissa. Onneksi Suomessa ei ole kuninkaallisia, harmin paikka!

“Minun piireissäni kuuluu asiaan kauhistella median sekaantumista kuninkaalliseen intiimielämään. Se on tavallaan oikeutettua, sillä keltainen lehdistö repostelee näitä asioita melkoisen härskisti. Toisaalta kuninkaiden ja kuningattarien sukupuolielämään on liittynyt muutakin kuin ilkeitä juoruja. Kuninkaiden ja kuningattarien petipuuhat ovat olleet aina julkista omaisuutta. Viattomimmillaan sen osoittavat sadut, joita lapsille on luettu sukupolvesta toiseen.”

Lainaus saksalaisen journalistikreivin Alexander von Schönburgin (s. 1969) teoksesta Mitä olet aina halunnut tietää kuninkaallisista, mutta et ole uskaltanut kysyä (Atena Kustannus 2009).

Schönburg ihmettelee muun muassa sitä, että Ranskan Ludvig XVI:llä oli laumoittain rakastajattaria, vaikka Aurinkokuningas lienee ollut aika vastenmielinen äijä, joka ilmeisesti kävi kokovartalokylvyssä vain kolmesti eläessään. Satujen kuninkaallisista skandaaleista kreivi mainitsee Lumikin, joka eli avoliitossa peräti seitsemän kääpiön kanssa ennen kuin kohtasi prinssinsä.

Ruotsinkaan hovissa seksiseikkailut eivät ole ennenkuulumattomia. Mikäpä muu kuin salarakas oli esimerkiksi 14-vuotias tarjoilijatyttö tai pähkinänmyyjä Kaarina Maununtytär (1550-1612) ennen kuin hänestä tuli Eerik XIV:n puoliso ja Ruotsin kuningatar.

Kolmikymmenvuotisen sodan sankarilla, Kustaa II Aadolfilla oli virallisen Kristiina-tyttärensä lisäksi ainakin yksi au-lapsi, Vasaporin kreivi Kustaa Kustaanpoika, jonka äiti ei siis ollut kuningatar Maria Eleonoora, vaan kuninkaan rakastajatar Margareta Slots.

Kustaa II Aadolfin kaatumisesta Lützenin taistelussa tulee muuten kuluneeksi 378 vuotta huomenna, 6.11. – kuinka ollakaan, samana päivänä kuin Suomessa vietetään Svenska Dagenia.