Ympäristöolympialaiset

Tiede 14.12.2007 20:36

YK:n ympäristökokous Balilla on venynyt yli aikarajojensa, kuten odotettavissa olikin. Se saattaa olla hyvä merkki, jos se osoittaa, että yksimielisyyteen todella pyritään. Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabrielin on ainakin esittänyt toiveita, että kompromissi olisi syntymässä.

Kiistaa on lähinnä siitä, hyväksyvätkö Yhdysvallat, Japani, Kanada ja Australia siihen, että teollisuusmaiden pitäisi vähentää päästöjään 25-40 prosenttia. Ne luultavasti eivät suostu tähän ainakaan täysimääräisesti, koska ”tutkimuksilla ei ole todistettu tason olevan oikea”, joten jatkokysymys kuuluu, kuinka paljon muut yli 180 maata ja EU suostuvat tinkimään tavoitteesta. Jos kompromissia ei synny, EU uhkaa jäädä pois Yhdysvaltain puuhaamasta teollisuusmaiden jatkokokouksesta, vaikka se pidetään Balin veroisessa lomaparatiisissa, Havaijilla ensi kuussa.

Balilla mahdollisesti syntyvä sopimus on tarkoitus saada voimaan Kioton sopimuksen päättyessä 2012. Vaikka sopu syntyisikin, valmista asiakirjaa ei vielä Balilta saada, vaan se on tarkoitus viimeistellä käytännön ohjeistukseksi Kööpenhaminassa kahden vuoden kuluttua.

Äsken yli 200 tiedemiestä patisti ympäristökonferenssia kasvihuonekaasujen vähentämiseksi nopeisiin päätöksiin, koska heidän mukaansa päästöjen lisääntymisen taittamiseen on aikaa vain 10-15 vuotta, ja vuoteen 2050 mennessä ne pitäisi saada puolittumaan. Ilman nopeita päätöksiä useat miljoonat ihmiset ovat vaarassa joutua lämpöaaltojen, tulvien, kuivuuden ja myrskyjen uhreiksi erityisesti alavilla rannikkoseuduilla.

Suunnilleen samat vaarat on esitetty jo kohta kahdenkymmenen vuosikymmenen aikana maailman ilmastokokouksissa. Jo toisessa ilmastokokouksessa Genevessä vuonna 1990 kiisteltiin pitkään ilmastojulistuksesta, johon kirjattiin huolestuneita, mutta ympäripyöreitä tavoitteita. Sen jälkeen on solmittu mm. Rion ja Kioton sopimukset ja kokoukset ovat laajentuneet kuin olympialaiset: Genevessä oli mukana 137 maata, 900 päättäjää, 747 tiedemiestä ja 488 toimittajaa. Balilla maita on jo lähes 200, päättäjiä ja tiedemiehiä toistakymmentä tuhatta ja lehtimiehiäkin kai yli tuhat. Mutta tokihan Bali on eksoottisempi paikka kuin Geneve.

Teksti Jukka Ukkola