Yksi viidesosa amerikkalaisista syö ruokaa, joka tuottaa puolet maan ruokaperäisistä päästöistä

Suomessa kasvisruokailu on selvässä kasvussa, mutta silti lihan kokonaiskulutus on kasvanut.
Tiede 6.4.2018 12:22

Lihaa myynnissä Citymarket Isossa Omenassa Espossa. © Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eri ruokavalioita noudattavien välillä on valtaisia eroja kasvihuonekaasupäästöjen kannalta. Tämä selvisi maaliskuussa Environmental Research Letters -lehdessä julkaistussa Michiganin yliopiston tutkimuksessa.

Tutkijat rakensivat tietokannan, jonka avulla he selvittivät 300 erilaisen elintarvikkeen tuottamiseen liittyviä ympäristövaikutuksia. Nämä tiedot yhdistettiin tutkimustietoihin yli 16 000 amerikkalaisen aikuisen ruokavaliosta.

Ruokavaliot luokiteltiin niiden kasvihuonekaasupäästöjen perusteella viiteen ryhmään.

Laskelmat paljastivat, että suurimmat päästöt tuottava viidennes oli vastuussa peräti 46 prosentista kaikista elintarvikkeisiin liittyvistä päästöistä Yhdysvalloissa.

 

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu