Viiltäjä-Jack oli vasta alkua: Dna paljastaa seuraavaksi kasvonpiirteet

Viiltäjä-Jack-tutkinnassa haaste oli löytää surmaajan spermatahra ja eristää siitä dna-näyte.
Tiede 14.9.2016 20:12
Viiltäjä-Jackin veitsi.
Veitsi, jonka väitetään kuuluneen Viiltäjä-Jackille. Esine oli osa näyttelyä lontoolaismuseossa vuonna 2008. © AKIRA SUEMORI / AP / LEHTIKUVA

"En ole varma, tekisinkö sen uudestaan”, biokemian dosentti, dna-tutkija Jari Louhelainen sanoo. "Ehkä.”

Louhelainen auttoi dna-analyysin avulla selvittämään, että legendaarinen lontoolainen sarjamurhaaja Viiltäjä-Jack oli kuin olikin poliisin pääepäilty Aaron Kosminski.

Louhelaisesta tuli täysin valmistautumatta julkisuuden henkilö, kun tieto Britannian ehkä kiehtovimman murhamysteerin ratkeamisesta tuli julki. Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyttä arvailevia kirjoja oli ilmestynyt jo aiemminkin joka vuosi, ja niitä ilmestyy edelleen.

Viiltäjä-Jack herättää valtavia intohimoja, ja Louhelaista on häiritty monin tavoin: hänen kannettavaan tietokoneeseen on murtauduttu ja puhelinyhteytensä katkaistu ja häntä on seurattu.

Louhelaisella oli kova haaste. Dna-analyysi tuli tehdä silkkisestä shaalista, jota olivat koskettaneet yli vuosisadan aikana lukuisat ihmiset. Saalissa oli verijälkiä, jotka oletettavasti olivat neljänneltä Viiltäjä-Jackin viidestä varmistetusta uhrista, Catherine Eddowes'lta.

Avainsanat
Dna