Verikoe tunnistaa vaikeasti seulottavat syövät – ”Tämä on Graalin malja”

Syöpä tappaa usein silloin, kun sairaus pysyy pitkään oireettomana ja siksi se havaitaan liian myöhään.
Tiede 23.1.2018 07:35

Verikoe. © SEPPO SAMULI / LEHTIKUVA

Syöpä tappaa usein siksi, että monet syöpätyypit ovat pitkään täysin oireettomia, minkä vuoksi diagnoosi saadaan aivan liian myöhään.

Ääriesimerkki on haimasyöpä. Britanniassa neljä viidestä potilaasta menehtyy alle vuoden kuluessa diagnoosin saamisesta.

Syöpälääketieteessä haaveena onkin pitkään ollut yksinkertainen testi, jolla voitaisiin havaita useita syöpätyyppejä jo niiden varhaisessa vaiheessa. Tällöin hoito voisi vielä ehtiä pelastamaan potilaan hengen.

Nyt tällainen testi saattaa olla tulossa. John Hopkins -yliopiston tutkijat ovat testanneet onnistuneesti verikoetta, jolla onnistuttiin havaitsemaan kahdeksan eri syöpätyyppiä.

 

CancerSEEK-nimistä testiä kokeiltiin yli tuhannella syöpäpotilaalla.

Potilaiden verenkierrosta tunnistetiin kuolleiden syöpäsolujen jälkeensä jättämiä, mutaatioista kärsineitä DNA:n palasia. Testattuja syöpätyyppejä olivat haiman, munasarjojen, maksan, vatsan, peräsuolen, keuhkon, ruokatorven ja rintojen syövät.

Kokeessa onnistuttiin havaitsemaan 70 prosenttia koehenkilöiden syövistä. Mukana oli myös sellaisia syöpätyyppejä, joihin ei ole saatavilla tehokasta seulontatestiä. Näitä ovat esimerkiksi munasarjojen, maksan, vatsan ja ruokatorven syövät.

Testi ei myöskään tuottanut juurikaan vääriä diagnooseja. Tutkimuksessa käytettiin 812 terveen ihmisen kontrolliryhmää. Heistä vain 7 sai positiivisen tuloksen verikokeestaan.

Tutkijoiden mukaan verikokeella pystytään paikantamaan syövän sijainti kehossa noin 83 prosentilla potilaista.

Kaiken lisäksi testi on suhteellisen edullinen. Tutkijaryhmän arvion mukaan lopulliset kustannukset jäisivät alle 500 dollariin testiä kohden.

 

Lääkärit ovat ottaneet tulokset innolla vastaan. BBC:n haastatteleman syöpäasiantuntija Gert Attardin mukaan uudella verikokeella on ”massiivista potentiaalia”.

”Olen valtavan innostunut tästä. Tämä on Graalin malja, verikoe, jolla syöpä voidaan havaita ilman erillisiä toimenpiteitä kuten tähystyksiä tai kuvauksia.”

Attardin mukaan yleisessä käytössä verikokeen kehittäminen on jo hyvin lähellä.

Intoilu saattaa kuitenkin olla vielä liian varhaista.

Ei ole vielä varmaa, miten tehokas CancerSEEK lopulta on syöpien varhaisessa seulonnassa. Koepotilaiden syövät olivat jo niin pitkälle edenneitä, että ne oli onnistuttu diagnosoimaan nykyisilläkin keinoilla. 

Verikokeen testaamista onkin jatkettava ihmispotilailla vielä useiden vuosien ajan.

Tutkimuksesta kerrottiin Science-tiedejulkaisussa 18. tammikuuta.

 

Juttu julkaistu 23.1.2018 klo 7.35. Juttua muokattu klo 17.22. Korjattu virhe: jutun ääriesimerkki on haimasyöpä, ei eturauhassyöpä.