Värähdyksiä aika-avaruudessa – Gravitaatioaaltoja havaittiin ensi kertaa myös Euroopassa

Aallot olivat peräisin mustista aukoista, jotka yhtyivät lähes kahden miljardin valovuoden päässä.
Tiede 28.9.2017 10:02

Italiassa sijaitsevan Virgo-interferometrin siivekkeet ovat kolmen kilometrin pituiset. © N. Baldocchi / The Virgo Collaboration

Pisan lähellä sijaitseva Virgo-interferometri  ja Yhdysvalloissa sijaitsevat kaksi LIGO-interferometriä taltioivat perä perää saman aika-avaruuden värähdyksen. 

Kerta on neljäs, kun gravitaatioaaltoja on rekisteröity – ja ensimmäinen niistä tehty suora havainto Euroopassa, tutkijat kertoivat tiedotustilaisuudessa Torinossa 27. syyskuuta.

Laitteistokolmikon yhteisbongaus tehtiin 14. elokuuta. Ensin gravitaatioaallot tärähtivät Lousianan Livingstonisssa sijaitsevaan LIGO-interferometriin, 8 millisekuntia myöhemmin väreet poimi sen kaksonen Washingtonin Hanfordissa. 6 millisekuntia tästä aallot ehtivät Italiaan – ja Virgon mittareille.

Koska dataa saatiin nyt kahden sijaan kolmesta paikasta, tutkijat pystyivät helpommin ja tarkemmin jäljittämään, mistä signaali oli peräisin. Osoittautui, että gravitaatioaallot saapuivat 1,8 miljardin valovuoden takaa. Ne olivat lähteneet matkaan, kun 31 ja 25 kertaa Auringon massaiset mustat aukot kiertyivät yhteen ja sulautuivat toisiinsa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu