Vanhemmat ja etujärjestöt suuttuivat: Lapsen hoitotuki muuttui vammaistueksi

Tiede 14.11.2008 10:46

Astmaa sairastava lapsi joutuu lakimuutoksen vuoksi hakemaan vammaistukea. Kelan tilastojen mukaan suurinta osaa hoitotukea saaneista lapsista ei voida pitää vammaisina. kansaeläkelaitos kela hakaniemen konttori hämeentiellä helmikuussa 2007

Vuoden alussa muuttunut vammaistukilaki on saanut vanhemmat ja etujärjestöt takajaloilleen. Etuuksien määrät säilyivät samoina, mutta uudet nimikkeet ovat herättäneet raivoa.

Suuttumusta on aiheuttanut nimenomaan lapsen hoitotuen muuttuminen alle 16-vuotiaan vammaistueksi.

Kelan tilastojen mukaan suurinta osaa hoitotukea saaneista lapsista ei voida pitää vammaisina. Selvästi isoimmat ryhmät olivat viime vuonna mielenterveyden ja hengityselinten häiriöistä sekä diabeteksesta kärsivät lapset.

Tukea voidaan myöntää, kun lapsen sairauteen liittyvästä hoidosta aiheutuu vähintään kuuden kuukauden ajan tavanomaista suurempaa rasitusta ja sidonnaisuutta. Tukea sai vuonna 2007 noin 36000 lasta.

Hengitysliitto Heli on saanut asiasta ihmetteleviä tiedusteluja. Kaksi vuotta sitten liitto nimenomaan painotti, että hengityssairaat voivat kokea vammaisnimikkeen jopa leimaavana. Helin entinen nimi Keuhkovammaliitto muutettiin jo kahdeksan vuotta sitten.

Keskustelupalstoilla nimenmuutos on tulkittu Kelan säästötempuksi. Esimerkiksi uusien astmalasten vanhemmat eivät ole aina ymmärtäneet hakea vammaistukea. Vammaistuen hakeminen nuorelle astmaatikolle saattaa myös olla vaikeaa. Samanlaisia viestejä on kuulunut lastenlääkäreiltä.Piirros Janne Tervamäki

Kelan mukaan kolmeen kalleusluokkaan jaettua uutta alle 16-vuotiaan vammaistukea haettiin heinäkuussa useita prosentteja vähemmän kuin vuosi sitten.

Laki vammaisetuuksista valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriössä. Hallitusneuvos Tuulikki Haikarainen ei näe pulmaa siinä, että astman tai psykoterapian perusteella joudutaan hakemaan vammaistukea.

”Eihän sillä ole mitään merkitystä. Meillä on rintamalisiä ja työkyvyttömyyseläkkeitä. Minusta kyse on siitä, että apua tarvitseva ihminen saa sen hoidon. Se, että minkä nimiset nämä etuudet ovat, niin meillä on maailmassa tuhansia nimiä. Että olen nyt vähän pahoillani kyllä”, Haikarainen sanoo.

Lakiuudistuksen myötä vammaistuki muuttui 16 vuotta täyttäneen vammaistueksi. Eläkkeensaajien hoitotuki on nyt nimeltään eläkettä saavan hoitotuki.

Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Piirros Janne Tervamäki