Työryhmä esittää tiukkoja rajoituksia vaihtoehtohoidoille

SK:n toimitus
Tiede 14.4.2009 07:42

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa, että ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilöt saisivat hoitaa mielenterveyspotilaita ja kehitysvammaisia, jotka eivät pysty itse päättämään hoidostaan. Myös hypnoosihoito halutaan rajata terveydenhuollon ammattilaisille.

Vaihtoehtoterapeutti saisi hoitaa esimerkiksi raskaana olevia, elinsiirron saaneita, syöpää, diabetesta tai mielisairautta sairastavia vain yhteistyössä lääkärin kanssa.

Rajoituksia perustellaan tarpeella taata potilaiden turvallisuus. Työryhmä haluaisi saada nämä rajoitukset voimaan nopeasti. Myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on rajoitettu vaihtoehtohoitojen antamista.

Vaihtoehtohoitojen sääntelytarpeita selvittänyt työryhmä on luovuttanut tänään ehdotuksensa peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok).

Työryhmän mielestä Suomeen tarvitaan myös vaihtoehtohoitoja koskeva laki, jossa olisi muun muassa määritelty vaihtoehtohoidot, valvonta ja markkinointi sekä vaihtoehtoterapeuttien vapaaehtoinen rekisteröinti.

Lisäksi esitetään myös tutkimuksen lisäämistä vaihtoehtohoidoista ja tutkimustietopankin perustamista.

”Asenteellinen ja vanhoillinen esitys”

Vaihtoehtohoitojen edustajat ovat tyrmistyneitä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän esityksistä rajoittaa luontaishoitoja. Luonnonlääketieteen keskusliiton mielestä esitys kaventaa potilaiden mahdollisuuksia valita hoitomuotonsa.

Liitto arvostelee ankarasti työryhmän kokoonpanoa yksipuoliseksi, sillä 12 jäsenestä vain kaksi edusti luontaishoitoja, muut koululääketiedettä. Lakiehdotusta kuvataan asenteelliseksi ja vanhoilliseksi ja selvitys- ja tutkimustietoja puutteellisiksi.

Keskusliitto toteaa kannanotossaan, että luontaishoidot ovat turvallisia ammattitaitoisten terapeuttien antamana. Luontaishoidot ovat myrkyttömiä eikä niillä ole haitallisia sivuvaikutuksia. Luontaishoidoilla voidaan hoitaa kroonisia sairauksia ja vaivoja, joihin ei löydy apua koululääketieteestä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan luontaishoidoilla saadaan usein nopeita ja kestäviä hoitotuloksia edullisesti.

”Suomessa 40 viime vuoden aikana on tapahtunut vain muutama epäpätevän hoitajan aiheuttama potilasvahinko, jonka perusteella leimataan koko luontaishoitoala”, keskusliitto toteaa eriävässä mielipiteessään.

Teksti STT

Keskustelu

Täyttyykin sinun ymmärtää, jos ihmisiä alkaa parantua liiankin hyvin tehokkailla luontoishoidoilla kuka enää ostaisi LÄÄKKEITÄ?

Mitä käy LÄÄKETEHTAILLE?

ONNEKSI MEILLÄ LAINSÄÄDÄNTÖ ON OLEMASSA, JOTA VOITAISI TARVITTAESSA KOHDISTAA rajoituksiin!!!

Ihmisiähän kärsii!

MITÄ HUONOMMIN IHMISET VOIVAT, SITÄ PAREMMIN LÄÄKKEITÄ KAUPAKSI KÄY

Älkää toki huutako :)

Outoa, että nykyäänkin on näin vanhanaikaiset käsitykset vaihtoehtohoidoista. Vaikka niillä ei todistettua lääketieteellistä tehoa olisikaan, voi moni saada vaikka pelkästään uutta toivoa niiden myötä. Ihmettelen tuota turvallisuusnäkökulmaa – kuten WHO toteaakin, ovat hoidot myrkyttömiä ja sivuvaikutuksettomia. Eikö ennemmin voisi kiinnittää huomiota esimerkiksi niihin insuliinimyrkytyksiin ja kyseenalaistaa epäpätevien hoitajien osuutta?

Lääkäreillä ja hoitajilla on selkeät vastuut ja velvoitteet. Lääkebisnes on liiketoimintaa, mutta niin on myös luontaistuotteet ja myös homeopatia, vaikka siinä vain vettä myydäänkin.
Pillereitä ne on luontaistuotteetkin usein ja aika vahvasti käsiteltyjä. Jotain rajaa pitää vaihtoehtohoitoihinkin laittaa. Vai onko se vaihtoehtohoito oikeasti hoitamattomuus?

Ja lääkäreiden hoitovirheisiin kiinnitetään huomiota kun tarvetta on. Kritiikkiä on paljon ja osa aiheellistakin. Niin pitääkin. Se kun on lakien säätelemää toimintaa. Miksei sama periaate kelpaa luontaishoitoja tarjoaville ja luontaistuotteille? Toivoa tietenkin saa tarjota ja antaa, mutta ei perusteettomia lupauksia. Pelkkä terveydestään huolestuneen kuunteleminen helpottaa potijan oloa.

Älkää turhaan lörpötellä. Mitä te luulette että Suomi on Demokraattinen valtio?
Ei ole täällä on LÄÄKETEOLLISUUDEN DIKTATUURI.

Ensi ihmisiltä rajoitetaan tehokkaita luontaishoitoja pois, voidakseen lisätä lääketehtaiden tuloja ja sen jälkeen kun kaikki ne on eliminoitu, ruvetaan miettiä miten voidaan muualla tavoin heikentää ihmisten terveyttä, voidakseen taas tukea lääketehtaiden tuottoa.

KANSALAISILLA TÄSSÄ MAASSA EI OLE OIKEUKSIA EI MIELIPITEESEEN, EIKÄ HEITÄ KOSKEVAAN LAINSÄÄDÄNTÖÖN. He eivät täällä määrä vaan lääketeollisuuden diktatuuri. Olkaa hiljaa ja totelkaa, nöyrtykää, kärsikää ja OSTAKAA LÄÄKKEITÄ.