Tutkimus: Pienikin määrä raskaana nautittua alkoholia on riski, myös raskauden alussa – voi johtaa lapsen masennukseen

Humalahakuisen raskausajan juomisen vaarallisuus on tiedossa. Pienten alkoholimäärien vaikutuksesta tietoa on ollut vähemmän.
Tiede 10.10.2020 15:00
Nainen ja valkoviinilasi. Kuvituskuva
© Roni Rekomaa / Lehtikuva

Moni raskaana oleva äiti tulee juoneeksi etenkin alussa, jolloin raskaus ei välttämättä ole vielä tiedossa. Esimerkiksi Australiassa on todettu, että puolet äideistä juo ennen raskauden selviämistä, ja neljännes jatkaa sitä myös jossain määrin raskauden selviämisen jälkeen.

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan hyvin pienetkin määrät raskaana nautittua alkoholia vaikuttavat sikiön aivojen kehitykseen ja voivat kasvattaa psykologisten ongelmien riskiä lapsella. Raskausajan alkoholi yhdistettiin tutkimuksessa lapsen ahdistukseen, masennukseen ja keskittymishäiriöihin.

Raskausajan humalahakuisen juomisen valtavat riskit lapselle ovat tieteessä hyvin tunnettu asia. Äidin juoma alkoholi kulkee istukan läpi sikiöön ja lapsiveteen, eikä sikiö pysty poistamaan sitä elimistöstään yhtä nopeasti kuin äiti. Alkoholi kaikissa raskauden vaiheissa häiritsee sikiön keskushermoston ja erityisesti aivojen kehitystä.