Tutkimus paljasti, että rasistiset asenteet näkyvät jopa robottien kohtelussa

Koehenkilöiden asenteita tutkittiin shooter bias -kokeella, jossa pitää nopeasti ratkaista, onko äkkiä näkökenttään ilmestynyt hahmo uhkaava.
Tiede 30.7.2019 07:30
Robotit pelasivat jalkapalloa RoboCup 2019 -tapahtumassa Sydneyssä 4. kesäkuuta 2019.
Robotit pelasivat jalkapalloa RoboCup 2019 -tapahtumassa Sydneyssä 4. kesäkuuta 2019. © Peter Parks / Lehtikuva / AFP

Uusseelantilaisen Canterburyn yliopiston tutkijat havaitsivat, että suurin piirtein ihmisten muotoisten robottien väri vaikuttaa ihmisten vuorovaikutukseen niiden kanssa.

Robotit ja rasismi -tutkimuksessa havaittiin, että erilaisia etnisiä taustoja edustavat amerikkalaiset koehenkilöt suhtautuivat luottavaisemmin valkoisiin kuin mustiin robotteihin. Tutkimusta johtaneen professori Christoph Bartneckin mukaan ihmiset siirsivät selvästi toisiin ihmisiin liittämänsä rotumielikuvat koneisiin niiden värin perusteella.

Tulokset saatiin muun muassa niin kutsutulla shooter bias -kokeella, jossa pitää nopeasti ratkaista, onko äkkiä näkökenttään ilmestynyt hahmo uhkaava.

Testi on laajasti käytössä poliisien ja sotilaiden koulutuksessa eri puolilla maailmaa. Sen tulosten perusteella muun muassa Yhdysvalloissa poliisien on havaittu selvästi herkemmin ampuvan mustia kuin valkoisia. Saman ilmiön on nyt havaittu toistuvan, vaikka näkökenttään ilmestyisi ilmiselvä robotti. Valkoisiin robotteihin suhtaudutaan luottavaisemmin kuin mustiin.