Tutkimus: Luovuus ja hulluus kulkevat käsi kädessä

Skitsofreniaa sairastavilla ja luovien alojen ammattilaisilla on samat geneettiset alttiustekijät.
Tiede 12.6.2015 04:30
PET-kuva skitsofreniapotilaan aivoista hallusinaation aikana. © Science Photo Library

Luovuus ja psykiatriset häiriöt, kuten skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö, jakavat yhteiset geneettiset alttiustekijät. Tähän johtopäätökseen tuli Nature Neuroscience -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa luoviksi yksilöiksi määriteltiin ne, jotka kuuluivat taidejärjestöihin tai joilla oli taiteellinen ammatti.

Epidemiologiset tutkimukset osoittavat, että skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien ihmisten sukulaiset ovat yliedustettuja luovissa ammateissa. On kuitenkin ollut epäselvää, onko tämän yhteyden taustalla luovia ihmisiä ja mielenterveyden häiriöistä kärsiviä yhdistävät geneettiset alttiudet vai yhteiset ympäristötekijät.

Islantilainen geneetikko Kári Stefánsson deCODE Genetics -yhtiöstä kumppaneineen hyödynsi geneettistä dataa yli 150 000 terveeltä, skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalta yksilöltä kansainvälisestä aineistosta. He huomasivat, että samat geneettiset variantit, jotka liittyivät kohonneeseen sairausriskiin kansainvälisessä aineistossa, ennustivat sairausriskiä myös Islannin 86 292 henkilön aineistossa.