Tutkimus: Kyky sietää maitoa saattoi auttaa katovuosien yli

Laktoosinsiedon kehittyminen ei liity kalsiumiin, kuten on luultu.

d-vitamiini
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Laktoosi-intoleranssi eli aikuisen kyvyttömyys pilkkoa maitosokeria ei ole varsinainen sairaus. Suurimmalla osalla maailman ihmisiä laktoosia pilkkovaa laktaasientsyymiä tuottava geeni on päällä vain lapsuudessa.

Useilla eurooppalaisilla kuitenkin on mutaatio, jonka ansiosta laktaasigeeni ei mene varhaislapsuuden jälkeen pois päältä.

Laktoosinsiedon kehittyminen on oppikirjaesimerkki siitä, ettei ihmisen evoluutio loppunut Afrikan savanneilla kymmeniä tuhansia vuosia sitten, vaan se jatkuu yhä.

Mutta miksi eurooppalaisille kehittyi kyky juoda maitoa aikuisenakin?

Tutkijat ovat aiemmin olettaneet, että syy olisi maidon sisältämässä kalsiumissa ja sen imeytymistä edesauttavassa D-vitamiinissa. Pohjoiseurooppalaiset saavat niin vähän auringonvaloa, että heidän ihonsa oma D-vitamiinituotanto jää talvisin liian vähiin.