Tutkimus: Grillattu ruoka on tiedettyä vaarallisempaa

Runsas grillatun punaisen lihan tai kanan syöminen lisää diabetesriskiä. Grillatun kalan ja diabeteksen välillä yhteyttä ei havaittu.
Tiede 30.8.2018 15:27

© Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomalaiset ovat vannoutunutta grillikansaa. Kodinkoneita myyvän Gigantin keräämien kyselytietojen perusteella miltei puolet suomalaisista grillaa kesäisin ainakin kerran viikossa. Suurin osa grillituotteista on sian- ja naudanlihaa, mutta viime vuosina myös broilerinliha on yleistynyt grilliruokana.

Grillaaminen tarjoaa kulinaristisia elämyksiä, mutta samalla se koettelee ihmisen elimistöä monella tavalla. Sekä grillaaminen että paistaminen voivat muodostaa syöpää aiheuttavia aineita.

Mustaksi kärvähtäneessä ruoassa on polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä, joilla on syöpäriskiä kasvattava vaikutus. Yli 80 prosenttia PAH-yhdisteistä muodostuu lihavalmisteista.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu