Tylsyvä terä

Tutkijat selvittivät perinpohjaisesti, miksi partaterät ja keittiöveitset menettävät tehonsa niin nopeasti.

Tiede 14.08.2020 06:00
Lassi Lapintie
Partaterät kaipaavat usein vaihtoa.
Partaterät kaipaavat usein vaihtoa. © MARJO TYNKKYNEN

Parran ja muiden ihokarvojen ajossa käytetyt terät tylsyvät nopeasti ja kaipaavat vaihtoa, vaikka terissä käytetty ruostumaton teräs on monikymmenkertaisesti kovempaa kuin karvat, joita ne leikkaavat. Mistä tämä johtuu?

Tätä arkista kysymystä lähtivät ratkomaan arvostetun teknillisen korkeakoulun MIT:n tutkijat Yhdysvalloissa. Asiaa selvitettiin mikroskooppisella tasolla.

”Päätavoitteemme oli ymmärtää ongelma, joka on käytännössä kaikille tuttu: miksi terät tylsyvät itseään paljon pehmeämmästä materiaalista”, kertoo tutkija, metallurgian apulaisprofessori C. Cem Tasan.

Asiaa lähdettiin selvittämään käytännön kokeella, jossa Science-tiedejulkaisun artikkelin pääkirjoittaja, MIT:n jatko-opiskelija Gianluca Roscioli hankki kaupasta yksinkertaisia parranajoteriä, jotka hän pani käytön jälkeen elektronimikroskooppiin.

Sisältö