Tylsyvä terä
Tutkijat selvittivät perinpohjaisesti, miksi partaterät ja keittiöveitset menettävät tehonsa niin nopeasti.

Parran ja muiden ihokarvojen ajossa käytetyt terät tylsyvät nopeasti ja kaipaavat vaihtoa, vaikka terissä käytetty ruostumaton teräs on monikymmenkertaisesti kovempaa kuin karvat, joita ne leikkaavat. Mistä tämä johtuu?
Tätä arkista kysymystä lähtivät ratkomaan arvostetun teknillisen korkeakoulun MIT:n tutkijat Yhdysvalloissa. Asiaa selvitettiin mikroskooppisella tasolla.
”Päätavoitteemme oli ymmärtää ongelma, joka on käytännössä kaikille tuttu: miksi terät tylsyvät itseään paljon pehmeämmästä materiaalista”, kertoo tutkija, metallurgian apulaisprofessori C. Cem Tasan.
Asiaa lähdettiin selvittämään käytännön kokeella, jossa Science-tiedejulkaisun artikkelin pääkirjoittaja, MIT:n jatko-opiskelija Gianluca Roscioli hankki kaupasta yksinkertaisia parranajoteriä, jotka hän pani käytön jälkeen elektronimikroskooppiin.
Huumeita, viinaa, viagraa… Jätevesi paljastaa salaisuutemme – myös sellaiset, joita emme edes tiedä
Muinainen Mars ei ehkä ollutkaan vesiplaneetta – naapuriamme peittivät jäätiköt, esittää uusi tutkimus
Taas se osoitettiin: rokotteet ovat turvallisia – Tällä kertaa todisteena tutkimusdataa 20 vuoden ajalta
Uusi tutkimus löi pöytään karut luvut: Maailman jääkarhuilla 80 vuotta elinaikaa jäljellä