Tutkijat matkivat mustekalaa – Syntyi synteettinen kudos, joka maastoutuu ympäristöönsä

Keksinnöstä voi olla hyötyä muun muassa sotateollisuudessa tai pehmytroboteissa.
Tiede 17.10.2017 18:32

Seepia (Sepia apama) räväyttää maastoutumisnystyränsä esiin viidesosasekunnissa. © Roger Hanlon

Mustekala piiloutuu sulautumalla salamannopeasti taustaansa.

Se pystyy naamioitumaan pika pikaa vaikka koralliksi. Eläin vaihtaa kuviointiaan ja ponnauttaa ihostaan pieniä nystyröitä, jotka muuttavat pinnan rakenteen samanlaiseksi kuin riutan korallieläimillä.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet kehittämään materiaalin, joka matkii mustekalan ihoa. 

Cornellin yliopiston insinöörit selvittivät ensin biologi Roger Hanlonin avustuksella, miten mustekalan ihon piskuiset lihakset säätävät, millaisen muodon sen teleskooppimaiset nystyrät milloinkin ottavat. Sitten he kopioivat idean silikoniin.

 

Muodonmuutos saadaan aikaan puhaltamalla silikonikalvon sisään upotettuihin kammioihin ilmaa – tai päästämällä sitä pois. 

Venymistä ohjataan kudokseen ympättyjen, tekstiilin kaltaisesta kuituverkosta leikattujen säikeiden avulla. Niiden sopivalla sijoittelulla materiaali pakotetaan pullistumaan tai kutistumaan juuri toivotusti.

Näin kaksiulotteinen synteettinen kudos voidaan ohjelmoida muuntumaan haluttuun kolmiulotteiseen muotoon tai päinvastoin, tutkijat kiteyttävät Science-lehdessä

Myös värin vaihtaminen on mahdollista, esimerkiksi luminesenssin avulla.

Maastoutuva silikoni on jo kokeissa saatu matkimaan erimuotoisia kiviä sekä Graptoveria amethorum -mehikasvia, tutkijat kertovat.

Keksinnöstä voi olla hyötyä muun muassa sotateollisuudessa tai pehmytroboteissa, joilla tutkitaan eläimiä ja kasveja niiden luonnollisessa ympäristössä, kommentoi italialainen biorobotiikan professori Cecilia Laschi Sciencen näkökulma-artikkelissa.