Sokeritaudin siemen

Aikuistyypin diabetes voidaan havaita jopa 20 vuotta ennen nykyistä diagnoosia.

Tiede 11.10.2018 07:31
Lassi Lapintie

Yli 400 miljoonaa aikuista sairasti diabetesta 2017. © Riitta Veijola / LK

Tyypin 2 diabetes eli aikuistyypin diabetes on ylipainon kanssa painivien maiden vitsaus. Tutkijoiden mukaan taudin merkit voitaisiin havaita potilaassa paljon nykyistä aikaisemmin.

Berliinissä pidetyssä konferenssissa julkistetussa japanilaistutkimuksessa seurattiin yli 27 000 aikuista, joilla ei seurannan alkaessa ollut diagnosoitua diabetesta. Seuranta tehtiin vuosina 2005–2016 koehenkilöillä, joiden keski-ikä oli 49 vuotta.

Aikuistyypin diabetes on jo nykyisin havaittavissa esidiabeteksena, jonka hoito voi estää varsinaisen diabeteksen alkamisen, jos se havaitaan ajoissa.

Japanilaistutkimuksen mukaan taudin varhaiset merkit ovat kuitenkin havaittavissa jo kauan ennen esidiabeteksen tilaa.

”Havaintomme viittaavat siihen, että diabeteksen merkit aineenvaihdunnassa ovat havaittavissa yli 20 vuotta ennen diagnoosia”, kertoo tutkimusta johtanut lääkäri Hiroyuki Sagesaka.

Diabeteksen merkit ovat tutkijoiden mukaan havaittavissa muun muassa veren glukoositasoista paaston jälkeen.

Tutkimuksessa seuratuista reilusta 27 000 koehenkilöstä yli tuhat sai diabeteksen tai esidiabeteksen diagnoosin seurannan aikana.

Merkit aineenvaihdunnassa olivat tutkijoiden mukaan yleisiä jo kauan ennen diagnoosia.

Yli 400 miljoonaa aikuista sairasti diabetesta maailmanlaajuisesti vuonna 2017. Määrän on ennustettu kasvavan 2040-luvulle tultaessa yli 600 miljoonaan.

”Meidän voi olla tarpeen puuttua asiaan joko lääkehoidolla tai elämäntapamuutoksilla jo kauan ennen esidiabeteksen vaihetta, jotta täysimittaisen diabeteksen puhkeaminen voitaisiin varmemmin estää”, Sagesaka sanoo.

Diabetestutkimusta edisti viime aikoina myös ruotsalais-suomalainen tutkimus, joka ehdotti diabeteksen tyyppejä olevan viisi perinteisen kahden sijaan.

Sisältö