Henkäyskin haittaa

Vähäinenkin tupakointi kahdeksankertaistaa riskin kuolla keuhkosyöpään.

Tiede 11.09.2020 06:00
Lassi Lapintie
Vähentäminen on tutkitusti monen tupakoijan mielessä.
Vähentäminen on tutkitusti monen tupakoijan mielessä. © MARJO TYNKKYNEN

Tupakan terveyshaittojen ja syöpäriskin katsotaan kasvavan tupakoinnin määrän mukana, mutta hyvin vähäisestäkin tupakoinnista on silti haittaa, muistuttaa tuore tutkimus.

Niin kutsuttujen sosiaalisten tupakoitsijoiden – jollaisiksi määriteltiin kaikki alle kymmenen savuketta päivässä polttavat – riski kuolla hengitysteiden tautiin oli tutkimuksessa yli kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuina.

Keuhkosyöpäkuoleman riski oli yli kahdeksankertainen tupakoimattomiin verrattuna.

”On helppo ajatella, että jos polttaa vain muutaman savukkeen päivässä, välttää useimmat riskit. Havaintomme viittaavat kuitenkin siihen, että sosiaalinen tupakointi on vaarallista”, kommentoi European Lung Foundation -säätiön etäkonferenssissa tutkija, tohtori Pallavi Balte.

Columbian yliopistossa Yhdysvalloissa tutkimuksen tehneen Balten mukaan paras tapa välttää kuolema keuhkosyöpään on lopettaa tupakointi tykkänään. Tupakoinnin vähentäminen ei riitä.

”Tupakointi on vaarallista, olit sitten sosiaalinen polttaja tai paljon tupakoiva”, Balte sanoo.

Tupakoimattomien parissa kuolleisuus hengitysteiden sairauksiin oli 1,8 prosenttia ja keuhkosyöpään 0,6 prosenttia. Sosiaalisten polttajien kohdalla vastaavat luvut olivat 3,3 ja 4,7 prosenttia. Yli 20 tupakkaa päivässä polttavien kohdalla luvut olivat 10,1 and 12,9 prosenttia.

 

Havainnot perustuvat yli 18 700 keski-ikäisen ja vanhemman koehenkilön seurantaan Yhdysvalloissa. Keskimäärin 17 vuoden pituisen seurantajakson aikana 649 ihmistä kuoli hengitysteiden sairauteen ja 560 keuhkosyöpään. Koehenkilöt edustivat useita eri etnisiä ryhmiä.

Vähentäminen on monen tupakoijan mielessä. Yhdysvalloissa alle kymmenen tupakkaa päivässä polttavien osuus tupakoijista on kasvanut 27 prosenttiin aiemmasta 16:sta.

Sisältö