Törmäys avaruudessa – olisiko jomman kumman satelliitin pitänyt väistää?

Tiede 13.2.2009 08:50

Kahden satelliitin törmäys avaruudessa on peruuttamaton tosiasia, mutta ainahan voi kysyä, olisiko Kosmoksen pitänyt väistää, koska Iridium tuli oikealta?
satelliittien törmäys
Venäläinen Kosmos-2251 ja amerikkalainen Iridium 33 olivat kiertäneet ratojaan jo vuosikausia, kunnes ne viime tiistaina osuivat yhtä aikaa samaan paikkaan tuhoisin seurauksin. Liikennesääntöjen mukaan Kosmoksen olisi pitänyt väistää, koska Iridium tuli oikealta, mutta mahdollisesti Kosmos oli jo ohjauskyvytön.

“Odottamaton tapahtuma”, sanoivat avaruusasiantuntijat, kun kaksi satelliittia törmäsi toisiinsa Maata kiertävillä radoillaan lähes 800 kilometriä Siperian yläpuolella viime tiistaina.

Sitä se kieltämättä oli, sillä kyseessä oli ensimmäinen varsinainen avaruuskolari yli puoli vuosisataa kestäneen avaruuden valloituksen aikana – pienempiä tömähdyksiä on toki sattunut aiemminkin.

Venäläinen tietoliikennesatelliitti Kosmos-2251 oli kiertänyt Maata jo lähes 16 vuotta ja sen amerikkalainen ”kollega” Iridium 33 yli 11 vuotta, kun ne törmäsivät toisiinsa 11,6 kilometrin sekuntinopeudella. Törmäyksestä jäi avaruuteen kiertämään ainakin 500 kappaleesta koostuva romupilvi, josta on saatu kohinaheijasteita ainakin teksasilaisella tutkalla.  

Aluksi huhuttiin, että romu voisi olla radioaktiivista, mutta väite on torjuttu, koska satelliitit eivät olleet ydinkäyttöisiä.

Iridium-satelliitti oli kolarin tapahtuessa edelleen toiminnassa, mutta Kosmos oli jo ollut poissa käytöstä jo useita vuosia. Venäläiset viranomaiset eivät ole vahvistaneet, oliko se enää ohjattavissa.

Teksti
Jukka Ukkola

Katso video